Pazar, Eylül 8, 2024

Atıksu Arıtma Tesisleri Enerji Teşvik Dosyası

Paylaş

01.10.2010 tarih ve 27716 sayılı RG’de yayımlanan Çevre Kanununun 29 Uncu Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 29 uncu maddesinde belirtilen teşvik tedbirleri kapsamında atıksu arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi giderlerinin bir kısmının Bakanlıkça geri ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektedir. Bunun için ön koşullar mevcuttur;

1- AAT kimyasal, ikincil ve/veya ileri arıtma yaparak alıcı ortam deşarj standartlarını sağlıyor olmak.
2- Çevre İzin Belgesi’nin alınmış olması.
3- Arıtma tesisinde kullanılan elektrik enerjisini ölçen ayrı bir elektrik sayacının olduğuna dair elektrik abonelik sözleşmesini veya ilgili kurum veya kuruluştan alınacak olan resmi belgeyi sunmak.
4- İl Müdürlüğü koordinasyonunda elektrik dağıtım şirketi ve tesis yetkilisi katılımı ile kurulacak teknik bir heyetin işletme tarafından beyan edilen bilgilerin gerçeğe uygun olup olmadığının teyit edildiğine dair yerinde inceleme raporunu sunmak.
5- Geri ödeme belgesi ücreti makbuzunu sunmak.
6- Ek-2’de yer alan atıksu beyan formunu Bakanlığın Çevresel Bilgiye Erişim Sisteminde noksansız olarak doldurmak ve sunmak. AAT’nin elektrik sayacı kendisine ait olacak ve adı AAT olarak belirtilmesi gerekmektedir. bu belgelerle İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulması akabinde AAT’ye ait GERİ ÖDEME BELGESİ düzenlenecektir. Bu GERİ ÖDEME BELGESİ’ne istinaden 5 yıl sonunda Nisan ayının sonuna kadar; aşağıdaki belgeleri tamamlayıp İl Müdürlüğü’ne sunulup onayı alındığında “MADDE 7 – (1) Arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin bir kısmı, atıksu altyapı tesisi yönetimleri tarafından bir önceki yıla ait atıksu arıtma tesislerinde kullanılan, vergiler ve kesintiler hariç tüketim bedeli üzerinden geri ödenir.” ibaresine istinaden ödemesi ilgili kurum/kuruluşa yapılır.

Teşvik ödemesi için istenen belgeler

a) Geri ödeme belgesi,
b) (Mülga:RG-17/5/2014-29003)
c) Kurum, kuruluş ve işletme yetkilisi veya yetkilileri tarafından imzalanmış başvuru dilekçesi,
ç) EK-3’te yer alan taahhütnamenin doldurulmuş örneği,
d) EK-4’te yer alan elektrik tüketim ve tutar tablosunun doldurulmuş örneği,
e) İlgili döneme ait elektrik faturalarının tamamının ödendiğini gösterir belge.
f) (Ek:RG-28/3/2012-28247) Deşarj izin belgesi veya deşarj konulu çevre izin belgesinin örneği,
g) (Ek:RG-28/3/2012-28247) Ödemenin yapılacağı ay itibarıyla 28/9/2008 tarihli ve 27011 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşverenlere Verilen Devlet Yardımı, Teşvik ve Desteklerde Sosyal Güvenlik Kurumundan Alınacak Borcu Yoktur Belgesinin Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak borcu yoktur yazısı,
ğ) (Ek:RG-17/5/2014-29003) Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borçlarının bulunmadığına ilişkin “Vadesi Geçmiş Borç Durumunu Gösterir Belge”

Atıksu arıtma tesislerinin enerji giderlerinin % 50’sine kadarlık kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda 2011 yılında 22,8 Milyon TL, 2012 yılında 26,6 Milyon TL ve 2013 yılında 30,2 Milyon TL ödeme yapılmıştır.

Atıksuların arıtılması amacıyla atıksu arıtma tesislerinde kullanılan ve Ödemesi yapılan bir önceki yıla ait elektrik enerjisi gideri, Çevre Kanununun 29 uncu maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranda, Bakanlık bütçesine bu amaç için ayrıca konulacak ödenekten ilgili atıksu altyapı tesisi yönetimlerine geri ödenecektir. Bu kapsamda; Atıksu altyapı tesisi yönetimlerinin, Bakanlığımızdan geri ödeme belgesi alması gerekmektedir.

Söz konusu geri ödeme belgesini almak isteyen atıksu altyapı yönetimlerinin, aşağıda belirtilen şartlan ve istenen bilgi, belge ve dokümanları sağlayarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.

1- Atıksu altyapı tesisi yönetimlerince, atıksuların arıtmak amacıyla bu Yönetmelikte tanımı yapılan biyolojik, kimyasal veya ileri arıtım yöntemlerinden herhangi birini kullanıyor veya bu arıtma tiplerinin sonrasında arıtılan atıksuların derin deniz deşarjı ile bertaraf ediyor olmak.

2- Çevre Kanunu uyarınca alması gereken çevre izni almış olmak; arıtılan atık suyun geri dönüşümlü olarak kullanılması durumunda atıksu deşarjı olmadığına dair belgeleri sunmak ve SKKY ve mezkûr Yönetmeliğe dayanılarak çıkartılan tebliğlerde yer alan hükümleri yerine getirmiş olmak.

3- 27.04.2004 tarihinden sonra yapılan biyolojik, kimyasal ve ileri atıksu arıtma tesisleri, 31.12.2004 tarihinden sonra yapılan derin deniz deşarjları için proje onayı yaptırıldığına dair belgeyi sunmak.

4- Arıtma tesisinde kullanılan elektrik enerjisini ölçen ayrı bir elektrik sayacının olduğuna dair belgeyi ve elektrik aboneliğine dair sözleşmeyi sunmak.

5- Valilikçe, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda ve ilgili kurumların katılımı ile kurulacak teknik bir heyetin işletme tarafından beyan edilen bilgilerin gerçeğe uygun olup olmadığının teyit edildiğine dair yerinde inceleme raporunu sunmak.

6- Geri ödeme belgesi ücreti makbuzunu sunmak.

7- İlgili Yönetmelik Ek-2’de yer alan atıksu beyan formunu Bakanlığın Çevresel Bilgiye Erişim Sisteminde noksansız olarak doldurmak ve sunmak.

Atıksu Arıtma Tesislerinde Kullanılan  Enerji Giderinin Bir Kısmının Geri Ödenmesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Geri Ödeme Belgesi alan atıksu altyapı tesisi yönetimlerinin, atıksu arıtma tesislerinde kullanılan enerji giderlerinin bir kısmının geri ödenmesi imkânından faydalanabilmeleri için; aşağıdaki bilgi, belge ve dokümanları tamamlayarak oluşturdukları başvuru dosyası ile her yıl Nisan ayı sonuna kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir;

1- Geri ödeme belgesi,

2- Geri ödemenin talep edildiği elektrik enerjisinin kullanıldığı yıl içerisinde, SKKY ve mezkûr Yönetmeliğe dayanılarak çıkartılan tebliğlere göre herhangi bir ceza almamış olduğuna veya cezaya neden olan aykırılığın süresi içerisinde giderildiğine dair İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden alınan resmi yazı,

3- Kurum, kuruluş ve işletme yetkilisi veya yetkilileri tarafından imzalanmış başvuru dilekçesi,

4- İlgili Yönetmelik EK-3’te yer alan taahhütnamenin doldurulmuş örneği,

5- İlgili Yönetmelik EK-4’te yer alan elektrik tüketim ve tutar tablosunun doldurulmuş örneği,

6- İlgili döneme ait elektrik faturalarının tamamının ödendiğini gösterir belge.

İlgili Yönetmelik İçin Tıklatın

Tarık CAN
Çevre Mühendisi
ÇED & Çevre Danışmanlık
Proçed Çevre Danışmanlık

Daha Fazla Okuma

İlgili Yazılar