Çevre politikaları ülkelerin sosyal ve ekonomik düzeyleri ile değişiklik gösterse de küresel çevre politikaları ve uluslararası sözleşmeler bu politikalarda etkilidir. Bu durumda hem yerel hem küresel değişkenlerin bir fraksiyonu olarak değerlendirilmesi bu durumu biraz karmaşık hale getirse de küresel den yerele doğru bir politika belirlenmesi ve uygulanması daha sürdürülebilir olarak değerlendirilmektedir.
Ozon tabakasının incelmesi, iklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilikte azalma, ormansızlaşma, hava, su, gürültü ve toprak kirlilikleri, atıklar, deniz ve okyanus kirliliği ile asit yağmurları gibi çevresel sorunlar genelde küresel problemler olduğu ve yerel önlemler ile bu etkilerin üstesinden gelinemeyeceği günümüz otoriteler tarafından kabul edilmektedir. Kısaca çevre sorunları siyasi ya da coğrafi sınır tanımayan etkisi global olan sürdürülebilirliği tehlikeye sokan bir sorun yumağı haline gelmiştir. Bu durum sadece çevresel sorunları olarak değil insan güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, su kaynakları üzerine baskısı, diğer canlı türlerinin bekası ile gıda güvenliği üzerine de sorunlar oluşturmaktadır.
Tüm bu sorunların çözümü ise sadece kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ile çözülemeyeceği ayrıca bölgesel ve çok katılımlı uluslararası iş birliklerini zorunlu kılmaktadır. Çevre sorunları birbirini tetikleyerek etkilerini artırırken çözüm tarafının da eş güdüm ve sinerji oluşturarak bir denge sağlaması gerekmektedir.
Devamı gelecek…