Salı, Eylül 10, 2024

Geri Dönüşüm Nedir?

Paylaş

Geri Dönüşüm Nedir?

Geri dönüşüm 21. yy dünyasında bütün yenilikler peşi sıra ortaya konulmuş olup, bu yeniliklerin temel amacı insan ihtiyaçlarını giderme olarak belirlenmiştir. Tabi ki insan ihtiyaçları giderilip, lüks haline gelmeye başlayınca insanlar da sınırları zorlamayı yeğleyerek daha fazlasını talep etmiş ve tüm kaynaklar hizmet sektörü için kullanılmaya başlanmıştır. Hal böyle olunca tüm kaynaklar kontrolsüz ve planlar dışında kullanılmış ve doğayı sarsacak vahim sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu yüzden halk bilinçlendirilmeli ve doğal kaynakla düzeyli bir şekilde kullanılmalıdır. Bunu aşılamak isteyen kurum ve kuruluşlar yapmış oldukları “bilinçlendirme hareketleri” ile geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ve ülke ekonomisini ne derece etkilediğini apaçık bir şekilde anlatma gayreti içerisine girmişlerdir.

Ülkemiz sosyal ve kültürel alanda her geçen gün biraz daha gelişmekte ve konforlu bir hayatı daha fazla sürmektedir. İnsanlarda şehirleşmenin hızlanması ile beraber rahat, her yönden “tam” işlerle insanların refah düzeyi yükselmektedir. Ancak çoğu firma; bir taraftan yaparken diğer taraftan da yıkmakta ve insanları derinden sarsan işlere imza atmaktadır. Bunlardan biri de kaynakların kontrolsüz ve dengesiz kullanımıdır. Sırf bu nedenden ötürü israf çoğalır, üretim sürecinde kullanılacak olan hammaddelerin sayısında azalma gözlenir ve ciddi ekonomik sorunlar ortaya çıkar.

Geri dönüşüm sayesinde kaynaklar verimli bir şekilde kullanılır ve dış ülkeler ile ithalat girişiminde bulunulmaz, rahat bir nefes alınır. Bu nedenden ötürüdür ki; geri dönüşüm projeleri kapsamında faaliyette bulunan firmalar; ellerinden gelenin en iyisini yaparak üretime, canlı piyasaya ve ülke ekonomisine değer katmalı ve masrafları azaltmalıdır. İnsan nüfusu ile tüketim dengesi farklı ve orantısız bir şekilde artmış, tüm düzenin aksamasına yol açmıştır. Geri dönüşüm projeleri sayesinde artık kullanılmayan ve insan ihtiyaçları dışında kalan malzemeler değerlendirilerek öylece yok olmasına fırsat verilmemiştir.

Geri Dönüşüm Sembolü
Geri Dönüşüm Sembolü

Geri Dönüşüm

Çöplerin “kalitelerine ve kullanırlığına” bağlı olarak değişikliğini baz alan bir çalışma yöneten geri dönüşüm projeleri, insan eliyle yok olmaya maruz bırakılan doğanın tekrar onarılması amacıyla faaliyette bulunmaktadır. Ayrıca, geri dönüşüm projeleri kapsamında kazandırılmış olan binlerce çeşit ürün ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlamakta ve dışa bağımlılığı azaltmaktadır. Alüminyumu ele alalım; geri dönüşüm projeleriyle tekrardan üretime kazandırılmış olan alüminyum, hiç yoktan üretilmiş olan alüminyuma nazaran daha uygundur bu oran rakama dökülecek olursa yaklaşık olarak (%30) civarı bir kazanç sağlamak mümkündür.

Geri dönüşüm projelerinin getirileri son derece muazzamdır, oksijen kaynağımız olan ve yaşamsal fonksiyonlarımızın düzenli bir şekilde çalışmasına yarayan ağaçlar her defasında fütursuzca kesilmekte ve hor kullanılmaktadır, bu projeler ile birlikte ağaç israfları da önlenmiş ve doğa daha az tahribata uğramıştır. Bu yüzden başta çocuklar olmak üzere tüm insanlara kağıtları ziyan etmemeleri gerektiği söylenmeli ve bu konunun hassasiyeti noktasında önemli vurgular yapılmalıdır. Geri dönüşüm projeleri esnasında doğal ürünler ile ilgili tüm teknik veriler elde edildikten sonra çalışmalar başlanır. Geri dönüşüm projelerini üstlenen kurum ve kuruluşlar, atıkların sınıflandırılması ile yakından alakadar olarak gerek duyulan uygulamaları fabrikalar ve atölyeler kapsamında faaliyete geçirirler.

Görevlerinin bilincinde olarak girmiş olduğu hizmet sektöründe disiplinli ve özverili bir çalışma programı izleyerek insanlık için başarılı işler ortaya koymak ve kaliteye imza atmak isteyen birçok kuruluş geri dönüşüme çokça destek vermektedir. Geri dönüşüm projelerini hayata geçiren firmalar; yapmış olduğu işlerde işçiliğe ve hata oranının az olduğuna göre işleri sınıflandırmaktadır. Gerek maddelerin (kağıt, metal, plastik) bakım onarımında kullanılan malzemelerden gerekse bu işlemin sağlanacağı sürecin hemen hepsini dikkate alarak çözümler üretmektedir. Bu işleyişte faal bir şekilde çalışan personeller, insanlara online olarak internet sitesi üzerinden yardım eder, müşterilerin sorularını cevaplar.

İnsanlarda 7/24 online siteler aracılığıyla geri dönüşümün ne kadar önemli olduğu ve “hayat kurtarıcı” nitelikte bir çalışma olduğuna dair bilgiler elde edebilir ve katkıda bulunmak amacıyla kolları sıvayarak işe koyulabilir. Geri dönüşüm kapsamına alınan ürünler, hem ayırt edilme aşamasındayken hem de üretime başlandıktan sonraki süreçte iyi bir şekilde takip edilmekte ve incelenmektedir. Her bakımdan rahat, uzun ve kullanışlı bir geri dönüşüm ürününe sahip olmak için hiçbir ayrıntı gözden kaçırılmamalıdır.

Geri Dönüşüm Projeleri

21. yy dünyasında bütün yenilikler peşi sıra ortaya konulmuş olup, bu yeniliklerin temel amacı insan ihtiyaçlarını giderme olarak belirlenmiştir. Tabi ki insan ihtiyaçları giderilip, lüks haline gelmeye başlayınca insanlar da sınırları zorlamayı yeğleyerek daha fazlasını talep etmiş ve tüm kaynaklar hizmet sektörü için kullanılmaya başlanmıştır. Hal böyle olunca tüm kaynaklar kontrolsüz ve planlar dışında kullanılmış ve doğayı sarsacak vahim sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu yüzden halk bilinçlendirilmeli ve doğal kaynakla düzeyli bir şekilde kullanılmalıdır. Bunu aşılamak isteyen kurum ve kuruluşlar yapmış oldukları “bilinçlendirme hareketleri” ile geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ve ülke ekonomisini ne derece etkilediğini apaçık bir şekilde anlatma gayreti içerisine girmişlerdir.

Ülkemiz sosyal ve kültürel alanda her geçen gün biraz daha gelişmekte ve konforlu bir hayatı daha fazla sürmektedir. İnsanlarda şehirleşmenin hızlanması ile beraber rahat, her yönden “tam” işlerle insanların refah düzeyi yükselmektedir. Ancak çoğu firma; bir taraftan yaparken diğer taraftan da yıkmakta ve insanları derinden sarsan işlere imza atmaktadır. Bunlardan biri de kaynakların kontrolsüz ve dengesiz kullanımıdır. Sırf bu nedenden ötürü israf çoğalır, üretim sürecinde kullanılacak olan hammaddelerin sayısında azalma gözlenir ve ciddi ekonomik sorunlar ortaya çıkar. Geri dönüşüm sayesinde kaynaklar verimli bir şekilde kullanılır ve dış ülkeler ile ithalat girişiminde bulunulmaz, rahat bir nefes alınır. Bu nedenden ötürüdür ki; geri dönüşüm projeleri kapsamında faaliyette bulunan firmalar; ellerinden gelenin en iyisini yaparak üretime, canlı piyasaya ve ülke ekonomisine değer katmalı ve masrafları azaltmalıdır.

geri-donusum-projeleri2

İnsan nüfusu ile tüketim dengesi farklı ve orantısız bir şekilde artmış, tüm düzenin aksamasına yol açmıştır. Geri dönüşüm projeleri sayesinde artık kullanılmayan ve insan ihtiyaçları dışında kalan malzemeler değerlendirilerek öylece yok olmasına fırsat verilmemiştir. Çöplerin “kalitelerine ve kullanırlığına” bağlı olarak değişikliğini baz alan bir çalışma yöneten geri dönüşüm projeleri, insan eliyle yok olmaya maruz bırakılan doğanın tekrar onarılması amacıyla faaliyette bulunmaktadır. Ayrıca, geri dönüşüm projeleri kapsamında kazandırılmış olan binlerce çeşit ürün ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlamakta ve dışa bağımlılığı azaltmaktadır. Alüminyumu ele alalım; geri dönüşüm projeleriyle tekrardan üretime kazandırılmış olan alüminyum, hiç yoktan üretilmiş olan alüminyuma nazaran daha uygundur bu oran rakama dökülecek olursa yaklaşık olarak (%30) civarı bir kazanç sağlamak mümkündür.

Geri dönüşüm projelerinin getirileri son derece muazzamdır, oksijen kaynağımız olan ve yaşamsal fonksiyonlarımızın düzenli bir şekilde çalışmasına yarayan ağaçlar her defasında fütursuzca kesilmekte ve hor kullanılmaktadır, bu projeler ile birlikte ağaç israfları da önlenmiş ve doğa daha az tahribata uğramıştır. Bu yüzden başta çocuklar olmak üzere tüm insanlara kağıtları ziyan etmemeleri gerektiği söylenmeli ve bu konunun hassasiyeti noktasında önemli vurgular yapılmalıdır. Geri dönüşüm projeleri esnasında doğal ürünler ile ilgili tüm teknik veriler elde edildikten sonra çalışmalar başlanır. Geri dönüşüm projelerini üstlenen kurum ve kuruluşlar, atıkların sınıflandırılması ile yakından alakadar olarak gerek duyulan uygulamaları fabrikalar ve atölyeler kapsamında faaliyete geçirirler.

Görevlerinin bilincinde olarak girmiş olduğu hizmet sektöründe disiplinli ve özverili bir çalışma programı izleyerek insanlık için başarılı işler ortaya koymak ve kaliteye imza atmak isteyen birçok kuruluş geri dönüşüme çokça destek vermektedir. Geri dönüşüm projelerini hayata geçiren firmalar; yapmış olduğu işlerde işçiliğe ve hata oranının az olduğuna göre işleri sınıflandırmaktadır. Gerek maddelerin (kağıt, metal, plastik) bakım onarımında kullanılan malzemelerden gerekse bu işlemin sağlanacağı sürecin hemen hepsini dikkate alarak çözümler üretmektedir. Bu işleyişte faal bir şekilde çalışan personeller, insanlara onlıne olarak internet sitesi üzerinden yardım eder, müşterilerin sorularını cevaplar. İnsanlarda 7/24 onlıne siteler aracılığıyla geri dönüşümün ne kadar önemli olduğu ve “hayat kurtarıcı” nitelikte bir çalışma olduğuna dair bilgiler elde edebilir ve katkıda bulunmak amacıyla kolları sıvayarak işe koyulabilir. Geri dönüşüm kapsamına alınan ürünler, hem ayırt edilme aşamasındayken hem de üretime başlandıktan sonraki süreçte iyi bir şekilde takip edilmekte ve incelenmektedir. Her bakımdan rahat, uzun ve kullanışlı bir geri dönüşüm ürününe sahip olmak için hiçbir ayrıntı gözden kaçırılmamalıdır.

Neleri Geri Dönüştürebiliriz

İdeal bir dünyada bizim ihtiyacım olmayan her şeyin geri dönüşümü olmalıdır, yani kullandığımız ve sonrasında ihtiyacımızın kalmadığı maddeler atık olarak değerlendirilir ve bu atıkların hepsi geri dönüştürülerek yeniden kullanıma sunulmalıdır. Fakat olay bu kadar basit değildir, tüm atıklarımızın geri dönüşümü mümkün olmadığından teknolojik olarak geri dönüşümü mümkün olan maddeler aşağıda listelenmiştir. Bu maddelere dikkat ederek bizde doğal kaynakların tükenmesini önleyebilir ve çevre ve doğa için iyi bir şeyler yapabiliriz.
Yerel yönetim idareleri geri dönüştürebilir maddeler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkların nelerin geri dönüştürülebileceği nelerin dönüştürülemeyeceği hala tartışma konusudur. Biz bu yazımızda net olarak hangi atıkların geri dönüştürülebileceğini liste halinde vereceğiz.
1: Naylon Poşetler ve Plastik Ambalajlar, sizlerde evinizde alışverişlerinizde mağazalardan aldığınız bu poşetleri cöpe atmayarak ayrı biriktirip belediyelerin ambalaj atığı toplama sistemine verebilirsiniz, ayrıca plastik deterjan ve gıda ambalajları da geri dönüştürülebilir atıklardır. Bu tarz atıkları diğer evsel atıklardan (çöp) ayrı olarak biriktirmemiz bu atıkların geri dönüştürülerek tekrar ham-madde olarak kullanılması için çok önemlidir. Geri kazanılan bu naylon ve plastikler çeşitli endüstrilerde yeniden kullanılmakta ve ülkemizin dışa bağımlı olduğu petrol ve petrol ürünlerinde dışa bağımlılığımızı azaltmaktadır.
2: Cep Telefonları (kablolu telefonlar hariç), bu atıklar elektronik atık kapsamına girmektedir ve bu atıklarda kolayca geri dönüştürülerek doğal kaynak tüketimini atılmasını sağlamaktadır. Bu tar atıklarınızı da Belediyelerin atık getirme merkezlerine bırakabilirsiniz. Bu tarz elektronik cihazlarda ülkemizin dışa bağımlı olduğu ürün grupları arasında yer almaktadır, geri dönüştürülen eski cep telefonlarından altın, bakır ve bu tarz metaller geri kazanılarak ülke ekonomisine katkı sağlarken, gelişi güzel doğal ortamlara atılması önlenerek ileride yaşanabilecek çevresel felaketlerin önüne geçilmektedir.
3: Evde Kullandığımız Piller evlerimizde radyolarda, fener, ışıldak, oyuncak yarış arabalarımızda kullandığımız pillerinde diğer atıklardan (çöp) ayrı olarak biriktirilerek TAP’a (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) teslim edilmelidir. Belirli bir miktar üzeri atık piliniz varsa direk TAP’a kargo ile yollanabilir yada daha az miktarda piliniz var ise yine belediyeler ile iletişim kurarak pillerinizi belediyelere teslim edebilirsiniz. Şunu da unutmamak gerekir ki pil kullanımı zorunlu ise öncelikle şarj edilebilir piller kullanılmalıdır, bu pillerde diğer piller gibi ömrünü tamamladığında diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmeli ve işlem görmelidir.

4: Cam Şişe ve Kavanozlar gibi atıklar evlerimizde kullanım sonrası atık haline geldiğinde bu şişe ve kavanozları da kesinlikle evsel atıklar ile atmıyor ve bu tarz atıkları da ayrı biriktiriyoruz. Kullanımımız sonrası geri dönüşüm kutularında ayrı olarak biriktirdiğimiz bu cam atıkları lisanslı geri dönüşüm tesislerin de biz dizi proses den sonar yeniden ham-madde olarak üretim sanayine kazandırılmaktadır.
Cam geri dönüşüm tesisine gelen bu atıklar önce cam rengine göre ayrılmakta sonar fiziksel işlemlere tabi tutularak öğütülür ve yeniden işlenmeye hazır hale getirilir.
5: Bitkisel Kızartma Yağları (Bitkisel Atık Yağlar) kesinlikle lavabolara dökülmemeli, lavabolara dökülen yaşlar buradan doğrudan yada dolaylı olarak denizlerimizi ulaşmakta ve burada yoğunluğu sudan hafif olduğundan su yüzeyinde ince bir fil tabaka oluşturmakta bu tabakada doğal eko sisteme zarar vermektedir, gerek oksijen transferi gerekse ışık geçirimini etkilediğinden doğal ortamlarda istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle kızartma yağları da diğer atıklardan ayrı olarak tercihen plastik şişelerde biriktirilmeli ve bağlı bulunulan belediye ile iletişime geçilerek bu bitkisel atık yağlar lisanslı bitkisel atık yağ toplayıcılarına verilmelidir.

Geri Dönüşüm Nedir ve Nasıl Yapılır?

dönüşüm, artık ihtiyacımız olmayan maddelerin,  çeşitli işlemlerden geçerek yeniden değerlendirilmesi amacı ile üretim sürecine tekrardan dahil edilmesidir. Geri dönüşüme olan ihtiyaç, artan dünya nüfusu ve tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak artan ham madde ihtiyacı nedeni ile ortaya çıkan kaynak sıkıntılarıdır.

Geri Dönüşümün Amacı

Geri dönüşümün amacı; kaynakların tükenmesini önlemek ve düzeünli yada düzensiz depolama sahalarına giden evsel atık miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı ve bitkisel atık yağ  gibi maddeler geri dönüştürülerek gerek aynı amaç gerekse başka amaçlar için yeniden kullanılabilir hale gelir bu da bizim ülkemiz gibi enerji ve petrol bakımından ithalatçı durumunda olan ülkelerin ekonomisi için önemlidir. Geri dönüşüm aynı zamanda yerel yönetimlerin en büyük giderlerin biri olan katı atıkların depolanması ve taşınması yükünü azaltır.

Benzer: Geri Dönüşümün Ekonomiye ve Çevreye Katkıları Nelerdir?

Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir.

1- Kaynakta ayrı toplanması

Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ve diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilir.

2- Sınıflama

Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal, plastik ve kağıt/karton bazında sınıflandırılır.

3- Atığın Yeniden İşlenmesi

Atıklar, geri dönüşüm tesislerinde geri dönüştürülerek fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir ham madde olarak ekonomiye geri döner.

4- Yeni ürünü ekonomiye kazandırma

Geri dönüştürülen ham madde, yeni bir malzeme olarak kullanıma sunulur.

Geri Dönüşümün Faydaları

Doğal kaynakların korunmasını ve enerji tasarrufunu sağlar. Atık miktarını azaltarak düzenli depolama sahalarında yer tasarrufu sağlar ve depolama işlemlerini kolaylaştırır. Hava,ü su, yeraltı sularının , toprakların ve çevrenin kirlenmesini önler. Ekonomik değeri olan atıkların düzenli depolama alanlarına gitmesini önler. Ekonomiye ve doğaya katkıda bulunur.

geri dönüşüm
geri dönüşüm

Geri Dönüşebilen Maddeler

  • Cam
  • Kağıt
  • Alüminyum
  • Plastik
  • Piller (Ülkemizde geri dönüştürülememektedir.)
  • Motor yağı
  • Akümülatörler
  • Hafriyat Atıkları
  • Organik atıklar
  • Elektrikli ve Elektronik Atıklar
  • Tekstil
  • Ahşap
  • Metal
  • Bitkisel Atık Yağlar

Geri Dönüşüm Yöntemleri

Geri dönüşüm yöntemleri, her tık madde için farklılık gösterir. Aşağıda temel birkaç madde için kısaca yöntemler verilmiştir.

Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçalara ayrılır. Sonrasında bu parçalar büyük ocaklarda eritilir ve dökme alüminyum üretilir. Böylece alüminyum geri dönüştürülmüş olur. Bu işlem sırasında sıfırdan üretime oranla yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlanır.

Hafriyat Atıkları: Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanır ve kırma makinelerinin olduğu yere getirilir. Kırıldıktan sonra parçalar, çakıl taşı olarak veya içerisinde katkı maddesi yoksa kuru harç olarak kullanılabilir.

Kağıt/Karton: Öncelikle atık kağıtlar su içinde liflerine ayrılır. Akabinde mürekkebinden ayrılması için sodyum hidroksit veya sodyum karbonat ile işleme tabi tutulur. Geri kazanılan kağıt lifleri, geri dönüştürülmüş kağıt üretiminde kullanılır ancak kağıt sürekli olarak geri kazandırılamaz. Her geri kazanımda liflerin boyu kısalır ve yapışmaları için yeni maddeler eklenmeden yeni kağıt üretimi imkansızdır bu nedenle yeni kağıt üretiminin sadece bir kısmı geri dönüştürülmüş kağıtlar ile yapılabilir.

Daha Fazla Okuma

İlgili Yazılar