Çevre Haberleri
Geridönüşüm Çöp Kutusu Nedir? Ne Değildir?

Geridönüşüm Çöp Kutusu olarak kullanılacak olan ekipmanın mavi olma zorunluluğu vardır. Bu nedenle özellikle üreticiler ve tasarımcılar bu kurala dikkat etmelidir. Bu kural Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile belirlenmiştir (Başlık: Ayrı toplama ekipmanları – MADDE 25 – (1) Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasına yönelik her türlü ekipman mavi renkli olur. Cam ambalaj atıklarının ayrı toplanması için kullanılan kumbaralar yeşil ve/veya beyaz renkli olabilir.)
Ayrıca aynı maddenin ikinci fıkrasında “Kumbara, konteyner, iç mekan kutusu, poşet ve benzeri ayrı toplama ekipmanlarının üstünde ayrı toplanacak ambalaj atıkları ile toplanmayacak atık türleri şekil ve yazı ile açık olarak belirtilir.” ibaresi yer almaktadır. Bu kapsamda Geridönüşüm Çöp Kutuları mavi renkte ve üzerilerinde toplanacak ve toplanmayacak atık türleri şekil ve yazı ile açık olarak belirtilmelidir.
Ülkemizde atıkların kağıt metal ve cam gibi ayrı fraksiyonlarda toplanma zorunluluğu yoktur. Tekbir kanaldan toplana tüm ambalaj atıkları Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma tesislerinde fraksiyonlara ayrılır ve bu atıklar Çevre Lisanslı Geridönüşüm Tesislerine gönderilir.
Doğru Uygulama Geridönüşüm Çöp Kutusu Örnekleri
Yukarıda yer alan doğru olmayan uygulamalar hala ülkemizde söz konusu mevzuata aykırı olarak satılmaktadır. Sizler Geridönüşüm Çöp Kutusu kullanımı yapacaksanız bunu mevzuata uygun olarak yukarıda yer alan Resim-8’de görüldüğü gibi olmasına dikkat etmenizi öneririz.
Geridönüşüm çöp kutularını oturduğunuz ilin yada ilçenin belediyesinden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Belediyeler adına toplama yapan firmalar genel olarak bu kutuları ücretsiz olarak dağıtmakta ve haftanın belirli günleri toplama yapmaktadırlar. Sizin geridönüşüm kutularınızın erken dolması halinde belediyelerin çözüm merkezlerini arayarak not bırakırsanız size en kısa sürede dönüş yapacaklardır. Sizlerde belediyelerden teymin ettiğiniz bu geri dönüşüm kutularına evinizde oluşan ambalaj atıklarını biriktirerek belediyenin sistemine ücretsiz olarak vermekle mükellef olduğunuzu unutmayın. Yasal zorunluluktan ziyada geri dönüştürülen her bir kilo metal, kağıt, plastik ülkeden döviz çıkını önlemekte dışa bağımlılığımı azaltmakta olduğunu unutmayın. Tebi ki en önemli katkı ise düzenli depolama sahalarının ömrünü uzatarak çevreye katkıda bulunmuş olacaksınız. Çevreciyim demekle çevreci olunmaz geridönüşüme katkı sağlayarak çevreci olunur.
Çevre Haberleri
Odeabank yeni sürdürülebilirlik stratejisini açıkladı

Odeabank, Yeni Sürdürülebilirlik Stratejisiyle Geleceği Şekillendiriyor
Odeabank, sürdürülebilirlik çalışmalarını güçlendirmek ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine katkı sağlamak amacıyla yeni sürdürülebilirlik stratejisini açıkladı. “Güçlendiren ve Dönüştüren Finansman” olarak adlandırılan bu stratejiyle banka, yeşil, teknolojik ve dijital dönüşümü destekleyerek müşterilerine geleceğe yönelik finansman çözümleri sunmayı hedefliyor.
Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, bankanın bu yeni vizyonuyla, müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun finansman modelleri sunan ve sürdürülebilir kalkınmaya destek veren bir banka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurguladı. Öncü, “Türkiye’nin en genç ve dinamik bankası olarak, finans sektörünün sürdürülebilirlikteki kaldıraç etkisini önemsiyor, yenilikçi stratejimizle bu sorumluluğu ileri bir seviyeye taşıyoruz. Dijital ve yeşil dönüşümü hızlandırırken, müşterilerimize düşük karbon ekonomisine geçişte rehberlik ediyoruz” dedi.
Üç Temel Yaklaşım: İnsan, Finansal Güçlendirme ve Sorumlu Dönüşüm
Odeabank’ın yeni sürdürülebilirlik stratejisi, üç temel yaklaşımla şekilleniyor:
2023 Sürdürülebilirlik Raporu ve Gelecek Vizyonu
Yeni strateji, Odeabank’ın paydaş ve sektör analizleriyle şekillendirildi. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda, bankanın bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler ve geleceğe yönelik hedefler detaylı bir şekilde yer alıyor. Bu rapor, Küresel Raporlama İnisiyatifi (Global Reporting Initiative – GRI) standartlarına uyumlu olarak hazırlandı.
Odeabank, yeni sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında, yeşil finansman projeleri ve çevreye duyarlı girişimlere ağırlık vererek, ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Bu adımlarla banka, sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda sektöre örnek olmayı amaçlıyor.
Çevre Haberleri
AB, Sıfır Kirlilik Hedefi İçin Yeni Hava Kalitesi Direktifini Kabul Etti

14 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi, AB genelinde hava kalitesi standartlarını iyileştiren ve sıfır kirlilik hedefini destekleyen yeni Hava Kalitesi Direktifini kabul etti. Bu adım, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar sıfır kirliliğe ulaşma hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yeni direktif, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin önlenmesi için hava kalitesi standartlarını güçlendiriyor.
Yeni düzenleme ile AB vatandaşları, hava kalitesi kurallarına uyulmaması durumunda sağlıklarına verilen zararlara karşı tazminat talep etme hakkına sahip olacak. Bu, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.
Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Üye devletler, direktifin hükümlerini ulusal mevzuatlarına dahil etmek için 24 ay süreye sahip olacak. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar hava kalitesi standartlarını en son bilimsel veriler ışığında gözden geçirecek ve ardından her beş yılda bir güncelleme yapacak.
Bu yeni direktif, AB’nin daha temiz hava hedeflerini gerçekleştirme yolundaki kararlılığını bir kez daha vurguluyor.
Çevre Haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İklim Yasası Yıl Sonuna Kadar Çıkacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hazırlıkları uzun süredir devam eden İklim Kanunu’nun 1 Ekim 2024 tarihinde yeni yasama yılının başlaması ile birlikte TBMM Gündemine geleceğine ve yıl bitmeden yasanın yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yatırım Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada kanunla sanayide yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söylerken, karbon ayak izini azaltıcı her türlü yeniliği teşvik ederek sanayi kuruluşlarının dönüşümü desteklemeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.
Konuşmasında Orta Vadeli Programda dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve enerji verimliliği konularına özellikle ağırlık verildiğini ve bu alanlardaki yatırımları hızlandırmayı planladıklarını da kaydeden Erdoğan, emisyon ticaret sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi.
Recep Tayyip Erdoğan bu alandaki bu strateji ile yüksek katma değerli sürdürülebilir dijital dönüşümü destekleyen yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan yatırımları Türkiye’ye daha fazla çekmek istediklerini belirtirken, bu sayede Türkiye’nin küresel sermaye pastasından aldığı payı 2028 yılı itibariyle %1,5’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan HIT-30 programına da vurgu yaparken, 30 milyar dolar bütçeyle desteklenen bu programla 8 öncelikli alandaki 30’dan fazla yatırım başlığında çok önemli imkanlar sunacaklarını, yarı iletkenlerden mobiliteye, yeşil enerjiden ileri imalata, haberleşme ve uzaydan değer zinciri yatırımlarına kadar birçok sektörün bu programdan faydalanacağını ifade etti.
- İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
- İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
- Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
- İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
- Atıksu Arıtımı8 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
- İncelemeler9 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
- Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
- İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi