Salı, Eylül 10, 2024

İtalyan Corona Virüs Salgınından Türkiye’nin Alması Gereken Dersler

Paylaş

İtalya bugün itibari ile 27,980 corona virüs vakası rapor etmiştir (Güncel verilere bu linkten ulaşabilirsiniz).

İtalya’da baş gösteren corona salgını her geçen gün hızlı bir şekilde ve daha kötüye gitmektedir. İtalya’da bazı doktorlar “felaket tıbbı” uygulamasın yapmak zorunda kalmaktadırlar. Bu noktada sağlık sektörü sınırlı kaynaklarından ağır durumda olan hastalardan kimin yararlanıp kimlerin yararlanamayacağını belirleme noktasına gelinmişlerdir.

Satır Arası: Ülkemiz henüz bu noktada değildir, fakat bir hafta önce İtalya’da bu durumda değildi. Corona virüsünün İtalya’daki hızlı yayılımı özellikle hükümetin aldığı önleyici tedbirlerin halk tarafından ciddiye alınmaması siyasi ve sağlık liderlerinin zor ve etik problemler üzerine kafa yorması gerekliliğinin altını çizmektedir.

Durum Nedir;

İtalya’daki bu hızlı yayılım İtalyan yetkililerin ülkeyi karantinaya alarak, eczane ve marketler haricindeki tüm işyerlerini kapatma kararı almalarına neden oldu. İtalyan sağlık sisteminde çalışan pek çok uzman stresli ve yoğun iş yükü ile çalışmalarına devam etmektedirler.

Bizi Ne Bekliyor:

İtalya’da corona virüs vakalarının neden bu dramatik bir şekilde artığı konusunda birkaç teori olsa da bu soruya net cevap verebilmek mümkün görünmemektedir. Bu arada uzmanlar ülkemiz için en büyük önlemin virüsün yayılmasının engellenmesi ve esas olarak enfekte olmuş insanlar ile temasın sınırlandırılmasının gerçekten çok önemli olduğunu belirtmektedirler.

  • Michigan Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar doktoru ve epidemiyolog olan Arnold MONTO; İtalya gibi kaotik bir durumda sorunlara anlık olarak çözüm üretmekten başka bir işle uğraşmak pekte mümkün olmadığını ve bu noktada yapılabilecek  en iyi hareketin sosyal mesafeyi korumak olduğunu söyledi.

Evet ama;

  • Ülkemizde yoğun bakım üniteleri ve solunum cihazlarının tamamı kullanımda olduğu takdirde, tedavilerin ne şekilde rasyonelleştirileceğine dair bir planının olup olmadığı çok açık değildir.  Devlet liderlerinin ve hastane yetkililerinin bu tarz kararları olay anında sağlıklı bir şekilde almaları için söz konusu politikaların şimdiden belirlenmesi ve netleştirilerek yayımlanması gerekmektedir.
  • Johns Hopkins firmasının biyoetikçisi Alan Regenberg, “Krizin ortasında bu kararları alamazsınız,” “Bu kesinlikle doğru zaman değil.” dedi.

Sonuç Olarak:

Okulları tatil etmek, kültürel etkinlikleri durdurmak, spor müsabakalarını askıya almak ve insanları evde beklemelerini istemek kısa vadede insanların hayatları çok etkileyecek özellikle yoğun bakımlarda ağır hastalar arasında kimin sınırlı kaynaklardan yararlanıp yararlanmayacağı belirlemek etik bir kabus halini alacaktır. Fakat bu kararlar muhtemelen Ülkemizin kendi salgınının İtalya’daki gibi bir trajediye dönmesini engellemek için vermek zorunda olduğu en iyi karar olabilir.

Daha Fazla Okuma

İlgili Yazılar