Marmara denizinin güney kısmında yer alan ve bu denize dökülen akarsuların birleşmesi ile oluşan Susurluk Irmağı Bursa ilimizin Karacabey İlçesine bağlı Yeniköy Beldesi yakınlarında denize dökülmektedir.
Susurluk Irmağının sakin akan usları tarafından yüzyıllar süren bir oluşum hikayesi ile meydana gelmiştir Kocaçay Deltası. Delta göl, bataklık, kumul ve longoz ormanlarından oluşmaktadır. Bursa ilimizin kuzeyinde, Marmara Denizimizin güney kıyılarında yer alan delta da, göl, bataklık, kumul ve su basar orman ekosistemleri bir arada bulunur.
Kocaçay Deltasının batı yakasında, toplam alanı 194 hektar olan ve Maliç Deresi tarafından beslenen Dalyan ve Poyraz gölleri yer almaktadır. Söz konusu alanda 600 ha alan kaplayan sazlıklar, 730 hektarlık bir alana yayılmış dişbudak, kızılağaç ve söğütlerden oluşan su basar ormanları ve çok çeşitli floraya ve faunaya sahip geniş bir kumul bandı yer almaktadır.
Deltada üreyen türler arasında kara leylek, pasbaş patka, bataklık kırlangıcı, akça cılıbıt, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, kuğu, yeşilbaş, çıkrıkçın, Macar ördeği, elmabaş patka, ak kuyruklu kartal, sakarmeke, poyrazkuşu, sumru, küçük sumru ve pek çok ağaçkakan türü sayılabilir. Ayrıca göç esnasında küçük karabatak, ak pelikan, kışın ise sakarmeke başta olmak üzere büyük sayıda sukuşu bulunur. Bu bölge bir nevi küçük bir Kuşcenneti olarak da anılabilir.
Delta yukarıda yer alan özellikleri ile doğa dostlarına ve kuş gözlem ile meşgul olan gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca günü birlik piknik ve denize girme imkanından dolayı da bölge ender bulunan alanlardandır.
Tarım ve Orman Bakanlığı koordinatörlüğünde 12. 10. 2007 tarihinde gerçekleştirilen Ulusal Sulak Alan Komisyonu toplantısı sonucunda Kocaçay Deltası, sulak alan koruma bölgelerinin sınırları belirlenmiştir. Koruma bölgeleri sınırlarında yapılması planlanan faaliyetler de “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği” ile ilgili hükümler çerçevesinde verilmektedir.