Kompost Aşılama
Bitkilerin uygun büyüme ve gelişmeleri için, uygun konsantrasyonlarda besin maddelerine etkili bir şekilde erişebilmelidirler. Temel elementler, birkaç bölüme ayrılabilir, birincil makro nütriend maddeleri (azot, fosfor ve potasyum), ikincil makro nütriend (kalsiyum, magnezyum ve sülfür) ve mikro nütriend maddeleri (klor, demir, bor, manganez, çinko, bakır, nikel ve molibden ) (Castro ve Gómez, 2010).
Günümüzde, bitkiler için gerekli olan bu besleyici elementler, kimyasal gübreler vasıtası ile sağlanmaktadır, ancak bu tarımsal kimyasallar ekinlere sadece mineral sağlar, toprak dengesini iyileştirmek için stabilize organik madde sağlamazlar. Onların ayrımsız kullanımı topraktaki verimlilikteki kayıpları provoke etti ve organik madde içeriğini olumsuz etkiledi (Valenzuela ve Torrente, 2010).
Örneğin, yüzey topraklarına azotlu kimyasal gübre ilavesi, hem azot hem de karbon döngülerini etkileyen kimyasal, fiziksel ve mikrobik özellik değişiklikleri üretir (Matocha ve diğerleri, 2016).Bu nedenle besin maddelerini ve organik maddeleri toprağa veren gübrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu şekilde, kompostun besin maddeleriyle ve bazı durumlarda bitki büyümesini teşvik eden bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların eklenmesiyle beslenmesinin besleyici özelliklerini arttırmak için önemli bir stratejisi vardır (Ahmad ve ark., 2008). İkinci durumda, canlı organizmaların her bir grubunun, tüm sistemin fizikokimyasal veya biyolojik dengesini bozmadan besinlerini alabilmesini sağlamak için toprak mikroorganizmaları ile bitki arasında karşılıklı bir ilişki oluşturulur. Örneğin, endofitik bitki büyümesini teşvik eden bakteriler, bitki kökleri içinde büyümekte, bitki hormonlarını salgılamak, azot sabitlemek, fosfor alımını arttırmak ve inorganik fosfatları çözündürmek suretiyle bitkiler için faydalı bir etki yapmaktadır (Paul, 2007). Genel olarak komposta besin maddesi ilavesi, besleyici özellikleri ve düşük maliyeti nedeniyle çiftçilere daha cazip hale getiren toprağa yararlı özel bir biyolojik gübreye neden olabilir.
Azota kompost desteği
Azot, bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından gereken en inorganik besindir. Nitrojen, nükleik asit, amino asitler, amidler, proteinler, nükleotidler, koenzimler vb. Sentezinde kullanılır, bu nedenle bitki büyümesinde en sınırlayıcı faktör olarak kabul edilir (Braghini ve diğerleri, 2012; Castro and Gómez, 2010). Atmosfer yaklaşık% 78 gaz halinde azot içeriyor olsa da, havadan sabitlemek için uygun biyokimyasal mekanizmalara sahip olmadığı için bitki ve hayvan gibi ökaryot organizmalar doğrudan bu elementten yararlanamazlar (Braghini ve ark., 2012). Buna karşın, bakteriler, atmosferik azotu sabitleme yeteneğine ve bitki formları (amonyum, nitratlar ve nitritler) tarafından asimile edilebilir hale getirme özelliğine sahiptir (Madigan ve diğerleri, 2009; Watson, 1971). Öte yandan, bitkiler azotu inorganik formlarda absorbe eder. Özellikle amonyum azotunu daha düşük bir seviyede ve nitrik azotu daha yüksek bir seviyede asimile eder (Castro ve Gómez, 2010).