Pazar, Eylül 8, 2024

Samsun Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı 5

Paylaş

Tebliğler

Samsun Valiliğinden :

Mahalli Çevre Kurulu Kararı

Tebliğ No : 1997/1
Tebliğ Tarihi : 25.9.1997

Samsun İl Mahalli Çevre Kurulu 9.9.1997 günü ve 1997/14 nolu kararı ile 1997-98 ısınma dönemi kış aylarında kullanılacak yakıtlardan hava kirliliğinin önlenmesi maksadıyla aşağıdaki kararları almıştır.

A- Sanayi Amaçlı Kullanılacak Yakıtlar:

Sanayi Amaçlı Kullanılacak Sıvı Yakıtlardan Çevre Bakanlığı’nın 14.06.1996 tarih ve 19 nolu genelgesi doğrultusunda ilimizde mevcut sanayi tesislerinde bulunan sanayi tesislerinde fuel-oil 6 kullanılmaması, mümkün olan yerlerde mahal listesine Mahalli Çevre Kurulunca tescil ettirilmiş katı ve sıvı yakıtların mesafelerle ısıtma amacıyla yakılmasının sağlanması,

Sanayi Amaçlı Kullanılacak Katı Yakıtlardan:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 5.9.1997 tarih ve 1997/1 nolu genelgesi doğrultusunda;

Uçucu Madde Miktarı: % 22 (+2 Max)
Alt Isıl Değeri: 6000 Kcal/Kg (ithal kömürlerde) (+-500)
Toplam Kükürt: % 1 (+0.1 Max)
Toplam Nem: % 10 (orijinalde) (+-1 Max)
limitlerinin olması sağlanması,
Isınma amaçlı ithal kömürle 10 mm altı olan kömür silinip, 10 mm altındaki ebatı da % 10’a kadar müsaade edilmesine,
Yerli Linyit Kömür ve Kömür Briketinde:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 5.9.1997 tarih ve 1997/1 nolu genelgesi doğrultusunda;
Alt Isıl Değeri: 4000 Kcal/Kg (kuru bazda)
Toplam Kükürt: % 2.2 (kuru bazda, en çok sarınan)
Yanar Kükürt: % 1.65 (max satış oranı)
Yatak Çapı: +18 mm (alt sınır) +10
200 mm (üst sınır) +20 Tolerans
limitlerinde olmasına sağlanması.
Isınma amaçlı yakıtlar; 14.06.1996 tarih ve 19 nolu genelge istinaden teshin amacıyla sanayi tesislerinde fuel-oil 6 yakılmaması, aşağıdaki limitlerde olan ithal kömürlerin kullanılması uygun görülmüştür.

B) Denemeler:
İl içerisinde, standartlarda belirtilen ve bu konularda ısınma amaçlı kullanılan kömürlerin taşımada, yakmada, depolamada il çevre kalitesi iyileştirilmesi amaçlanmakla birlikte, yakıtlarda petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar ilimizde kışın kullanıldığından, hava kirliliğinin önlenmesi İl Çevre Müdürlüğü tarafından yapılacak periyodik kontroller ile hava kirliliğinin önlenmesi sağlanacaktır.

Isınmada kullanılan katı yakıtlarda ise, fuel-oil yerine sanayi tesislerinde 14.06.1996 tarih ve 19 nolu genelge ile “Kalorifer Kazanı Yakma Talimatnamesi” ne uygun olarak yakılmasına, kalori kazanan yakıtlar veya katı yakıtlarla ısınmaya geçilmesi sağlanacaktır.
İl Mahalli Çevre Kurulu kararına istinaden tespit edilen kömürler Kararı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 14.06.1996 tarih ve 19 nolu genelge kararına ve teknik komisyonlar doğrultusunda hazırlanan yönetmelik kapsamında, bu amaçla şehir içi sanayi tesislerinde yakıtların yakılması İl Çevre Müdürlüğü tarafından yapılacak periyodik denetimlerle kontrol edilerek, yakıtların belirlenen sınırlarda kalmasına ve usulüne uygun kullanılmasına,

İl Mahalli Çevre Kurulu kararına istinaden tespit edilen sanayi amaçlı yakıtların sınır değerlerin de aşılmaması sağlanarak, 1997-98 yılı kış aylarında yakıt programının uygulanmasına, analiz raporlarının İl Çevre Müdürlüğü’ne ulaşmasından sonra yeniden değerlendirme yapılmasına İl Müdürlüğüne bildirilmesi karar verilmiştir.

C- Uyarı Kademelerinde Alınacak Tedbirler:

Zorunlu ihtiyacın belirlenmesinde, İl Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan araştırmalarda hava kirliliği oluşan sorunların meteorolojik verilerle iş birliğinde bulundurularak ilimiz hava gözlemleri istasyonlarında gerekli ölçümler yapılacaktır. Bu değerlendirmelerin yapılış usulleri incelenerek İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilecektir.
Aşağıdaki tabloda kirlilik dereceleri verilerek kademelendirme yapılacak olup, bu ölçümlerin sonuçları doğrultusunda ilgili sağlık ve emniyet müdürlükleri yetkililerine bilgiler sağlanarak hava kirliliğinin oluşumuna karşı alınacak önlemler planlanacaktır.

Kirlilik Dereceleri ve Alınacak Tedbirler:

Kademe SO₂ (Mg/m³) Duman (Mg/m³)
1. Kademe 400 400
2. Kademe 700 600
3. Kademe 1000 700
4. Kademe 2000 1000
Bu kademelerde belirlenen oranlara göre hava kirliğine karşı alınacak tedbirlerin yasal süre içerisinde yapılması sağlanacaktır.

Kademe Uyarı Planı ve Önlemleri: 24 saat ortalamasında mg/m³ olarak SO₂ 700 ve duman 450 ise genel tedbirler ile 1. ve 2. kademedeki önlemler olacak:
Haftanın üç günü günlerinde plakasız son rakam, çift, tek sayılı günlerinde ise tek sayı ile biten özel ticari motorlu trafiğe dikkat edilecektir.
İl ve Orta dereceli okullar tatil edilecektir.
Kalorifer ve sobadan günde bir defa öğür saat arası bir süre yakılacaktır.
Kademe Uyarı Planı ve Önlemleri: 24 saat ortalamasında mg/m³ olarak SO₂ 1000 ve duman 600 ise genel tedbirler ile 1. ve 2. kademedeki önlemler olacak:
Belediye Hastaneleri ve Sağlık Mecliselerine verilmek üzere İl Müdürlüğü’ne bildirilmesi,
Kademe Uyarı Planı ve Önlemleri: 24 saat ortalamasında mg/m³ olarak SO₂ 2000 ve duman 1000 ise genel tedbirler ile 1., 2., 3. kademedeki önlemler olacak:
İlgili kurumlardan rapor istenecektir.
D) Korunma Önerileri:

Şehirde yapılan faaliyetlerin mesai saatlerinde 9.00 ile 17.00 arasında yapılacak olup, kış dönemi boyunca kalın giysi veya yorganları ile enerji verimliliğini sağlanacak önlemler alınacaktır.
Bu tedbirlerin yanı sıra soba ve kalorifer yakıtlarında kullanılan kaloriferler ve havalandırma, elektrikli aletler periyodik bakımları yapılacaktır.
Şehirde, kalorifer ve yakma ekipmanları için yakma sistemleri çevre kalite iyileştirilmesi amacıyla kullanılacaktır.
Tüm faaliyetler, çevre kirliğinin önlenmesi açısından yürütülecektir.
Uygulama safhasında İl Mahalli Çevre Kurulu’nca hazırlanan talimatlar doğrultusunda analiz raporları ve değerlendirilecek, kirlilik oluşumu durumunda İl Çevre Müdürlüğü’ne bildirilmesi sağlanacaktır.
Bu belgeler karar verildi. Tebliğ olunur.

Daha Fazla Okuma

İlgili Yazılar