Solucan Gübresi – Solucan Kompostu – Vermikompost Nedir?
Vermikompost, Solucan Kompostu, yani halk dilinde Solucan Gübresi konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Sizlere bu yazımızda sizlere solucan kompostunun bilinmeyen yönlerini açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle neden bu yazıyı kaleme alma gereği duydum? Solucan gübresi konusunda gerek yakın çevremden gerekse soyal ağlar üzerinden tarafıma sorular yöneltilmektedir. Bende öncelikle kompost konusunda doktora semineri hazırlıgı içerisinde olduğumu, kompostun atık yönetimi hiyerarşisinde önemli bir dal olduğunu belirterek girdiğim konuşmaların sonu genellikle, kompost için pazar darlığı, istikrarsız fiyat politikaları ile bitirdiğimi fark ettim ve bende bu konu hakkında gerçekten eksik bildiğim bir şeyler var mi diyerek başladım araştırmaya. Öncelikle ilk tespitim bu konu da aşırı miktarda bilgi kirliliği olduğudur. Solucanların bakımı ve beslenmesi sonucunda yeni solucanlar ve vermikompost elde edilen, bir proses olarak tanımlanabilir. Bu prosesin ürünleri ise ssadece solucan ve kompost dur.
Türkiye’de Kompost Kullanımı
Kompost kullanımı ülkemizde hali hazırda pek benimsenmemiş bir zirai faaliyet yöntemidir. Etkilerini toprak ve bitkilerde uzun sürede göstermesi gibi sebeplerden dolayı çiftçiler ve sera üreticileri tarafından pek de rağbet görmemektedir. Öncelikle gübre ile kompost arasındaki farkları bilmek gerekir. Gübre besin değeri bakımından oldukça zengin ve uygulama sırasında bitkiler tarafından direk alınabilecek azot ve fosfor açısından zengin genellikle kimyasal olarak üretilen bir üründür. Kompost ise hemen hemen bir humusa yakın ama içerisinde çok azda olsa mikro biyolojik faaliyetin devam ettiği bir maddedir.
Kompost toprağa uygulandığında toprağın su tutma kapasitesini artırır, içerisinde besin maddeleri ile bitkileri besler ve toprak da mikro biyolojik bir canlılık sağlar bu süreç gübre sürecinde olduğu gibi kimyasal değil tamamen biyolojik olarak gerçekleşir. Bu nedenledirki bu süreç biraz uzundur. Kompost kullanımı uzun vadede tüm tarımsal faaliyetleri için artı değer kazandıracağı düşünülse de gerek kompost maliyeti gerekse nakliye ve uygulama maliyetlerinden dolayı tercih edilmemektedir. Bu uzun vadeli yatırım yerine kimyasal gübreler tercih edilmemektedir. İşin aslı gübre ile kompostun karşılaştırılması bile yanlıştır çünkü iki maddeninde uygulama amaçları farklıdır.
Kompost ülkemizde bazı organik tarım yapan yerel çiftliklerde kullanılmakta ve elde edilen ürünler yüksek fiyatlarda satılmaktadır. Bu durum çok spesifik bir durumdur, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde talepleri karşılamak amacı ile özel olarak işletilen Organik Tarım çiftlikleri haricinde kompostun kullanımı maliyetinden dolayı pek de yaygınlaşmamıştır.
Kompost Solucanı (Kaliforniya Solucanı)
Gelelim kompost içerisindeki solucan olayına. Ülkemizde genellikle kırmızı kaliforniya solucanı olarak isimlendirilen bir solucan türü kullanılmaktadır. Bu solucan türünün ürettiği kompostun daha kaliteli olduğu iddia edilmektedir. Tabiki ülkemizde bu işle ilk uğraşan kompost üreticileri deneme yanılma yolu ile bu işi öğrendikleri ve başarılı oldukları da bir gerçek. Fakat ülkemizde solucan kompostu yapıp komposttan para kazanmanızın bazı istisnalar haricinde imkanı yok. Bu nedenle kompost üreticileri aslında birer solucan üreticisi haline gelmektedir. Solucanlar iyi bakıldıkları ve beslendikleri durumlarda altı ay gibi bir kısa sürede sayılarını ikiye katlaya bilmektedir. Buda yaptığınız yatırımın 6 ayda geri dönmesi anlamına gelmektedir. Aslın bir iş modeli için oldukça mantıklı, hatta “İnanılamayacak kadar iyi” ifadesi ile açıklanabilir. Solucanlar yatırımımızı altı ayda amorti etmekte, fakat öncelikle kendimize bir Pazar bulmamız gerekmekte. Ürettiğimiz bu solucanlar bizim gibi bir kompost üreticisi haricinde kimsenin bir işine yaramayacaktır. Reel pazarda solucanın alıcısı yoktur.
Pazarı olmayan bir kompost ürünü ve pazarı olmayan sürekli sayısı artan solucan?
Şimdi ne yapmalıyız?
İşin 7-8’inci aylarında anlıyoruz ki solucan gübresi pazarına kendimize rakit yaratmadan para kazanma imkanımız yok. İlk başlarda kompost üreterek para kazanacak ken ne ara solucan satıp zaten satamadığımız kompost pazarında rakiplerimizi kendimizin arayacağını söyleseler inanır mıydınız? Tabi ki hayır. Şimdi elimizde birkaç yüz kilo kompost ye bir miktar solucan olduğuna göre bu solucanları yeni bir yatırımcıya satmamız gerekiyor.
Biz bu işi matematiksel olarak 6 – 7 ayda amorti ettik, sıra ikinci periyota geldi bakacak yeriniz yada vaktiniz olmadığı için elinizdeki artık iki katına çıkan solucanları başka yatırımcılara pazarlama vakti geldi de geçiyor. Bunun en kolay yolu da yakın çevremizi bu konuda bilgilendirerek tabi ki. Eğer etrafımıza bir yatırımcı bulup ikna edersek ve solucanları satmayı başarırsak, ikinci altı ay sonunda bizim ve bu işe yeni giren sizden solucan alan müşterinizin solucanları iki katına çıkacak. Şimdi pazar bir önceki altı aya göre %50 daralmış durumda hemde sizin tarafınızdan mecburen daraltıldı. Bu noktada bir iki yıl içerisinde bu şekilde işletilen ve pek de ekonomik olmayan bir solucan merkezli sadet zincirinin halkası olduğunuzun farkına varacaksınız.

Kompost Ekonomisi
Normal şartlar altında araştırmalarım sırasında çeşitli bilgilere denk geldim, örneğin kompost uzmanlarından Avrupa’da 1 Euro olduğu gibi bilgiler aldım zira bu bilgi doğru ise kompostu Türkiye’de 2 liraya toplasam, 1 liraya nakliyesini mal etsem 1 lira kazansam neden solucanlar ile uğraşayım diye soru yönelttim? Bu modelin solucan yada kompost üretmekten daha çok kazandıracağına adım gibi eminin.
Sürekli artan solucan ve kompost üretici sayısı kompost ve solucan fiyatlarını minimuma doğru çekeceğinden ülkemizde kompost edinme maliyeti sürekli olarak düşecektir. Euro’nun, TL karşısında sürekli yükselişte olması da aradaki ticarette bizim lehimize olacağı varsayımı ile (Kompost ürününün sabit Euro bedelle satıldığını varsayıyorum) kompost mu üretmek mantıklı yoksa üretilmiş ve sürekli daralan piyasadan kompost edinip yurt dışına satmak mı? Tabi ki 1 Euro gibi rakamlar doğru ise.
Yaptığım araştırmada vermikompostun amazon üzerinden satışının da olduğunu gördüm ve fiyatı 4 Litre kompost yaklaşık 10 Euro yani 1 -Litre kompost 2.5 Euro buda bizim paramızla 14 TL yapar. fakat bu perakende satış fiyatı ve Avrupa Birliği kompost standartlarına uygun bir kompost yani ağır metal analizleri ve diğer analizleri yapılmış bir kompost tabi ki paketleme, kargo ve amazon komisyonunu vede vergileri de içeren fiyat bu.
Şimdi ilk bakışta 1 Litre kompostun 14 lira olması bazı arkadaşları bu işi ciddi bir şekilde düşünmeye sevk edebilir, fakat bir ürünün fiyatından ziyada satış sayısı da önemlidir. Mesela link de yer alan ürün satıcının stokunda sadece 3 tane var.
Solucan Gübresine % 50 Devlet Desteği
Konuyla ilgili haber Tokat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Şahin’den geldi. Solucan gübresi gibi hayvansal orijin gübreleri üreten üreticilerin tesisleri için devlet tarafından yüzde 50 hibe ile makine ve ekipman desteği sağlandığını söyledi.
Tokat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde yapılan bilgilendirme toplantısına, il merkezi ve ilçelerde solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen vatandaşlar katıldı. Burada konuşan İl Müdürü Orhan Şahin, gübre üretiminin Tokat’ta yeni bir sektör olduğuna vurgu yaptı. Hayvansal orijin gübreleri üretmek isteyen vatandaşlara Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hibe desteklerinin verildiğini söyledi.
Şahin,”İlimizde yeni bir sektör olan solucan gübresi üretiminin artırılması için çiftçilerimizin kimyasal gübreden organik gübreye geçişini kolaylaştıracaktır. Birim alanda daha fazla ürün alınacağı ve çevre ve toprak kirliliği de bu üretimlerle azalacak. Bu alanda yatırım yapmak isteyenlere de İl Müdürlüğümüz tarafından gereken kolaylığın sağlanacağını belirtmek isterim. İçerisinde solucan gübresinin de olduğu hayvansal orijin gübresi üretmek isteyen yatırımcıya, tesisini kurması sonrasında devletimiz tarafından makine ve ekipman desteği sağlanıyor. Bize müracaat edilmesi ve gerekli şartların taşınması durumunda ekonomik yatırımlar kapsamında yüzde 50 oranında hibe desteği alınabilir” dedi.
Toplantıya katılan vatandaşlara, solucan gübresi üretim tesislerinin kurulumu ve ruhsatlandırılması ve üretilecek gübrenin pazarlanması konularında da ayrıntılı sunumlar gerçekleştirildi. Kaynak Linki
Şimdilik bu kadar bu konuda soru sormak isteyen arkadaşlar aşağıda yorum bıraktıkları takdirde sorularını en kısa sürede cevaplayacağım.
Aşağıda sizlere yurt dışı Solucan Kompostu ile ilgili Bir Video paylaşıyorum iyi seyirler.