İletişimde Kalın

Çevre Haberleri

Turizmin Çevresel Etkileri Nelerdir?

Yayın Zamanı

tarih

 Bu yazımız da “Turizmin Çevresel Etkileri Nelerdir?”  sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Bacasız sanayi olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin ulusal kaynaklarından biri olan turizm sektörü son yirmi yılda dünya ortalamalarına göre gelişme eğilimindedir. Turizm sektörü ülkemizde 1990 yılında günümüze kadar hemen hemen iki katından daha fazla büyüme göstermiştir.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde insanların %10,3’ü yurt dışı seyahatine gitme eğilimde olduğu belirlenmiştir. Bu durum Dünya genelinde turist sayısını artırırken oluşan turizm bütçesi, turizmcileri yeni yatırımlar yapmaya teşvik etmektedir. Yapılan yatırımlar öncelerde doğrudan ekonomik kazanımlar temelinde iken, şimdilerde sürdürülebilir turizm kavramı ortaya çıkmış ve turizmin çevreye etkileri gündeme gelmiştir.

Turizmin Çevresel Etkileri Nelerdir

Ana başlıklar halinde incelenecek olursa;

Hava kirliliği, su kirliliği, gürültü kirliliği, görüntü kirliliği, toprak kirliliği ve ekolojik tahribat sayılabilir.

Hava kirliliği açısından turizm değerlendirildiğinde ise;

-Turistik tesislerin iklimlendirme soğutma sitemlerinin oluşturduğu emisyonlar,

-Turizm hareketliliğinden kaynaklı yakıt emisyonları,

-Toz ve gaz gibi kirleticilerin oluşumu söz konusudur.

Gürültü Kirliliği turizm değerlendirildiğinde ise, Uçaklar, otomobiller, otobüsler, motorlu deniz taşıtları, helikopterler, deniz uçakları, kar araçları, atv gibi araçlar çıkardıkları gürültüler ile hem turistleri hemde turizm bölgesine yakın alanlarda ikamet eden vatandaşlarımızı rahatsız eder boyutlara gelebilir. Bu rahatsızlıklara neden olmamak için turizm tesislerinin planlama aşmasında gösterilecek faaliyet cinsine göre yer secimi izolasyon malzemesi seçimi gibi kriterlerin iyi irdelenerek projelendirme aşamasında dikkate alınması gerekmektedir. Ayrı turizm bölgelerinde eğlence sektörü kaynaklı gürültü kirliliği son yıllarda giderek artmaktadır. Özellikle açık alanlarda yapılan canlı müzik yayını ciddi manada gürültü kirliliğine neden olmakta bölge halkına ciddi rahatsızlıklar verecek seviyelere ulaşmaktadır.

Turizm tesirlerinden kaynaklı görüntü kirliliği ise çevrenin doğal yapısına mevcut mimari özelliklerine aykırı inşa edilen yüksek katlı ve yüksek imarlı yapılar, bölgesel özelliklere uygun olmayan yapı elemanları kullanımı ve kötü dış cephe tasarımları olarak sıralanabilir.

Su kirliliği konusunda ise, otel, lokanta eğlence merkezleri gibi tesislerin uygun kanalizasyon sistemine sahip olmaması, bölgede kanalizasyon sistemi olsa bile , sistemin atık su arıtma tesisi ile sonlanmaması durumunda da yer altı ve yer üstü suların kirlenmesine neden olabilir. Özellikle kontrolü iyi yapılmadığında, motorlu deniz araçlarından bırakılacak sintine suları ve evsel nitelikli atık sular deniz kirliliğine neden olabilir.

Toprak kirliliği, özellikle turistlerin taşınması sırasında kullanılan taşıma araçlarından başta uçaklardan kaynaklanan emisyonların hava alanlarında ve ve çevresinde neden oldukları kirlilikler. Buzlanmayı giderici veya önleyici faaliyetlerin gerçekleştirildiği hava alanlarında bu amaçla kullanılan sıvılar, maddeler, biyolojik olarak parçalanabilir olmalıdır. Çevre dostu ürünler arasından seçilmelidir ve toprakla teması minimize edilmelidir. Ayrıca hava alanlarında APU ve GPU kullanımından kaynaklanan NOX, CO2 gibi hava kirleticilerinin emisyonunu kontrol altında tutmak için FEGP (Fixed electrical ground power): Sabit elektrikli yer güç üniteleri kullanılmalıdır.

Ayrıca günü birlik mesire yerlerinde ve halk plajlarında doğrudan toprağa verilen atıklarda ciddi manada toprak kirletici unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Atıklar konusunda ise, özellikle günü birlik mesire ve plaj alanlarında oluşan kirlilik, ve doğaya bırakılan atıklar, otel, restoran ve yat marinaları gibi tesislerin oluşturduğu yüksek miktar hacimli atıkların neden olacağı problemler, özellikle yat ve teknelerde oluşan atıkların doğrudan denize boşaltılması durumunda da ciddi çevresel bozulmalar olabilir.

Yukarıda yer alan yazımızda kısaca turizm kaynaklı çevresel kirlenmeye neden olabilecek başlıklara değindik. Tabi ki bu başlıklardan her biri yüzlerce sayfa olacak şekilde genişletilip irdelenebilir. Yazımızın amacı genel olarak turizm ve çevre ilişkisini yüzeysel olarak siz sevgili okurlarımızla paylaşmaktı. Yazılarımıza gelen talepler doğrultusunda daha detaylı olarak inceleme yazıları da yayınlayabiliriz lütfen yazımıza yorum yapmayı unutmayın.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi

Leave a Reply

Çevre Haberleri

Odeabank yeni sürdürülebilirlik stratejisini açıkladı

Yayın Zamanı

tarih

Odeabank, Yeni Sürdürülebilirlik Stratejisiyle Geleceği Şekillendiriyor

Odeabank, sürdürülebilirlik çalışmalarını güçlendirmek ve Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine katkı sağlamak amacıyla yeni sürdürülebilirlik stratejisini açıkladı. “Güçlendiren ve Dönüştüren Finansman” olarak adlandırılan bu stratejiyle banka, yeşil, teknolojik ve dijital dönüşümü destekleyerek müşterilerine geleceğe yönelik finansman çözümleri sunmayı hedefliyor.

Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, bankanın bu yeni vizyonuyla, müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun finansman modelleri sunan ve sürdürülebilir kalkınmaya destek veren bir banka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurguladı. Öncü, “Türkiye’nin en genç ve dinamik bankası olarak, finans sektörünün sürdürülebilirlikteki kaldıraç etkisini önemsiyor, yenilikçi stratejimizle bu sorumluluğu ileri bir seviyeye taşıyoruz. Dijital ve yeşil dönüşümü hızlandırırken, müşterilerimize düşük karbon ekonomisine geçişte rehberlik ediyoruz” dedi.

Üç Temel Yaklaşım: İnsan, Finansal Güçlendirme ve Sorumlu Dönüşüm

Odeabank’ın yeni sürdürülebilirlik stratejisi, üç temel yaklaşımla şekilleniyor:

  • İnsan Odaklı Bankacılık: Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı destekleyen banka, çalışan mutluluğu ve güvenliğini önceliklendiriyor. Aynı zamanda finansal ve dijital okuryazarlık eğitimleriyle bireylerin gelişimini teşvik ediyor.
  • Finansal Güçlendirme: Dijital dönüşüm, inovasyon ve müşteri deneyimini iyileştirme konularına odaklanarak yenilikçi finansman çözümleri sunuyor.
  • Sorumlu Dönüşüm Finansmanı: Yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik eden Odeabank, düşük karbon ekonomisine geçişi destekliyor ve çevresel etkileri gözeten sorumlu ürün ve hizmetleri önceliklendiriyor.
  • 2023 Sürdürülebilirlik Raporu ve Gelecek Vizyonu

    Yeni strateji, Odeabank’ın paydaş ve sektör analizleriyle şekillendirildi. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda, bankanın bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler ve geleceğe yönelik hedefler detaylı bir şekilde yer alıyor. Bu rapor, Küresel Raporlama İnisiyatifi (Global Reporting Initiative – GRI) standartlarına uyumlu olarak hazırlandı.

    Odeabank, yeni sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında, yeşil finansman projeleri ve çevreye duyarlı girişimlere ağırlık vererek, ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Bu adımlarla banka, sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda sektöre örnek olmayı amaçlıyor.

    Okumaya Devam

    Çevre Haberleri

    AB, Sıfır Kirlilik Hedefi İçin Yeni Hava Kalitesi Direktifini Kabul Etti

    Yayın Zamanı

    tarih

    14 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi, AB genelinde hava kalitesi standartlarını iyileştiren ve sıfır kirlilik hedefini destekleyen yeni Hava Kalitesi Direktifini kabul etti. Bu adım, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar sıfır kirliliğe ulaşma hedefine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yeni direktif, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin önlenmesi için hava kalitesi standartlarını güçlendiriyor.

    Yeni düzenleme ile AB vatandaşları, hava kalitesi kurallarına uyulmaması durumunda sağlıklarına verilen zararlara karşı tazminat talep etme hakkına sahip olacak. Bu, çevre ve halk sağlığı açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.

    Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Üye devletler, direktifin hükümlerini ulusal mevzuatlarına dahil etmek için 24 ay süreye sahip olacak. Ayrıca, Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar hava kalitesi standartlarını en son bilimsel veriler ışığında gözden geçirecek ve ardından her beş yılda bir güncelleme yapacak.

    Bu yeni direktif, AB’nin daha temiz hava hedeflerini gerçekleştirme yolundaki kararlılığını bir kez daha vurguluyor.

    Okumaya Devam

    Çevre Haberleri

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İklim Yasası Yıl Sonuna Kadar Çıkacak”

    Yayın Zamanı

    tarih

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hazırlıkları uzun süredir devam eden İklim Kanunu’nun 1 Ekim 2024 tarihinde yeni yasama yılının başlaması ile birlikte TBMM Gündemine geleceğine ve yıl bitmeden yasanın yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini söyledi.
    Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İstanbul’da düzenlenen Türkiye Yatırım Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada kanunla sanayide yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söylerken, karbon ayak izini azaltıcı her türlü yeniliği teşvik ederek sanayi kuruluşlarının dönüşümü desteklemeyi ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.
    Konuşmasında Orta Vadeli Programda dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve enerji verimliliği konularına özellikle ağırlık verildiğini ve bu alanlardaki yatırımları hızlandırmayı planladıklarını da kaydeden Erdoğan, emisyon ticaret sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği bilgisini verdi.
    Recep Tayyip Erdoğan bu alandaki bu strateji ile yüksek katma değerli sürdürülebilir dijital dönüşümü destekleyen yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan yatırımları Türkiye’ye daha fazla çekmek istediklerini belirtirken, bu sayede Türkiye’nin küresel sermaye pastasından aldığı payı 2028 yılı itibariyle %1,5’e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
    Cumhurbaşkanı Erdoğan HIT-30 programına da vurgu yaparken, 30 milyar dolar bütçeyle desteklenen bu programla 8 öncelikli alandaki 30’dan fazla yatırım başlığında çok önemli imkanlar sunacaklarını, yarı iletkenlerden mobiliteye, yeşil enerjiden ileri imalata, haberleşme ve uzaydan değer zinciri yatırımlarına kadar birçok sektörün bu programdan faydalanacağını ifade etti.

    Okumaya Devam

    Trend

    Copyright © 2024 Çevre Portal Türkiye'nin Sürdürülebilir, İlkim Dostu İş ve Sosyal Medya Ağı