Atıksu Arıtımı
Arıtma Çamuru Nedir?
Arıtma Çamuru Nedir? sorusu çevre mevzuatının gelişmesi ve uygulanmaya başlaması ile evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisleri hayatımıza girmiş ve atık sular arıtılmaya başlamıştır. Bu arıtma tesislerinden tonlarca arıtma çamuru oluşmaya başlamıştır. Arıtma çamurları, içeriğinde bulunan ağır metaller, hastalık yapıcı bakteriler, virüsler ve tehlikeli kimyasallar yeni bir çevre kirliliğine yol açma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle atıksu arıtma çamurlarının sürdürülebilir çevre yönetiminde verimli ve faydalı bir biçimde kullanılabilmesi ve değerlendirilmesi için yeni bertaraf yöntemleri bulmak çok önemli bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bu zorunluluk nedeni ile arıtma çamurunun oldukça yüksek ısıl değerinden dolayı enerji üretimi uygulamalarında kullanımını ön plana alınmıştır. Ülkemizde mevcut atıksu arıtma tesislerinin durumunu, bu tesislerden oluşan çamurların üretim potansiyelini, nihai bertaraf tekniklerinin ve alternatif enerji uygulamaları bizler için çok önemlidir.
Arıtma çamurları, evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinde proses kaynaklı oluşan atık maddelerdir.
Son yıllarda kentleşme ve sanayi de yaşanan önemli gelişmeler ile atık suların arıtılmasında belirli standartlar geliştirilmiştir.
Atıksu arıtım proseslerinde üretilen arıtma çamurunun miktarı ve içeriği atık suyun bileşimine, arıtma tekniğine ve türüne bağlı olarak değişim göstermektedir.
Prosese giren atıksuyun yapısındaki değişimler ve atık su arıtma proseslerindeki değişimlerden dolayı üretilen çamurun içeriği aynı tesis için bile zamana bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.
Arıtma çamurlarının %1-95 arasında su içerebildiği gibi, toksik olmayan organik karbon bileşikleri, azot, fosfor içeren bileşikler; toksak kirleticiler; patojenler ve diğer mikrobiyolojik kirleticiler; kalsiyum, alüminat, silikat gibi inorganik bileşikler ve magnezyum içeren bileşikler içerebilmektedir.
Arıtma çamuru oluşum miktarı genel olarak hem evsel hem de endüstriyel tesisler için günlük konut başına ortalama üretim miktarı 40-60 g arasında değişiklik göstermektedir.
Gelişen teknoloji ve tüketim alışkanlıkları nedni ile oluşan bu çamur miktarı her yıl birazdaha arış eğilimdedir.
Mevcut ve tahmin durumları dikkate alındığında arıtma çamurlarının bertarafı için uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi gerekliliği birgerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü genel olarak arıtma çamurları çevre ve insan sağlığı açısından zararlı olabilecek ağır metaller poliaromatik hidrokarbonlar (PAHS), poliklorlanmış bifeniller (PCBS), dioksin, pestisit, linear alkali sülfonatlar, fenoller gibi kimyasallar, kriptosporidium, Giardia, helmint yumurtaları ve virüs gibi patojenleri ihtiva edebilmektedirler.
Biyolojik atık su arıtımı akabinde elde edilen arıtma çamurları bozunma ve koku yaymaya eğilimlidirler. Bu nedenle sürdürülebilir bir atık yönetimi için arıtma çamurlarının nihai bertarafı ve yeniden değerlendirilerek kullanılması öncesinde bazı süreçlerden geçirilmesi gerekmektedir.
Bu çamurlar kimyasal enerji açısından ürün olarak değerlendirilebilir. Arıtma çamurların direk olarak doğaya bırakılamaz, dolgu ya da düzenleyici olarak arazilere serilemez. Arıtma çamurları mutlaka mevcut çevre mevzuatına uygun olarak bertaraf edilmelidir. Arıtma çamurları öncelikle stabilize edilmeli yada çevre izin ve lisansına sahip belgeli tesislerde yakılarak bertaraf edilmelidir. Stabilize dilen arıtma çamurlarının da topraklara uygulanabilmesi bazı standartlara başlıdır. Öncelikle stabilize edilen arıtma çamurları dezenfekte edilmelidir ve zararlı mikroorganizmalardan arındırılmalıdır. Ayrıca arıtma çamurları kompostlaştırma tesislerinde kompostlaştırılarak stabil bir ürün elde edilebilir. Bu tercih genellikle arıtma çamurunun yapısına bağlıdır.
Günümüze kadar çeşitli tesislerde oluşan arıtma çamurları genel olarak düzenli depolama sahalarında bertaraf edilmekte idi. Depolan çamurun akışkan ve çok nemli olmasından dolayı çeşitli akma ve kaymalar yanı sıra koku ve sinek oluşumu gibi çeşitli olumsuz etkilerde meydana gelmekte idi.
Ham arıtma çamurunun işlenmiş arıtma çamuruna çevrilmesi sırasında çeşitli proseslerden geçmektedir. Öncelikle ham arıtma çamuru ön işlem olarak kum tutma ve öğütme işlemlerinden geçirilir. Akabinde arıtma çamurunun içeriğinde suyun azaltılması için yoğunlaştırma işlemi yapılır
Bunu işlemi takiben arıtma çamurunun organik içeriğinin biyolojik veya kimyasal yolla stabil hale getirilmesi için stabilizasyon işlemleri uygulanır.
Stabil hale gelen çamuru içeriğindeki çok az miktarda kalan nemin daha kolay alınabilmesi için katı kısmı şartlandırma prosesine alınır. Son olarak çamurdaki nemin tamamen uzaklaştırılması için çamur flokları belt filtreler, filtre presler veya santrifüjler ile susuzlaştırılır.
Arıtma çamuru tüm bu aşamalardan sonra son kullanım maksadına göre pastörizasyon yöntemi ile dezenfeksiyona tabi tutulabilir veya çeşitli kurutma sistemlerinden nem içeriği minimum olacak şekilde kuru madde oranı artırılabilir.
Atık Gaz
Kazancım Atık Üçüz Dönüşüm – Triple Transformation
Son yıllarda yaşanan sosyal konularda kuşaklar arasındaki farklılıkların nitelendirmesi, teknolojide yaşanan baş döndürücü gelişmeler, sürdürülebilirlik gibi kavramların harmanlanması ile girişimler perspektiflerine üçlü dönüşüm kavramını alması çok da uzak değil, Üçlü Dönüşüm kavramı ise Sosyal, Çevresel ve Teknolojik gelişmeleri odağına alacak bir yaklaşımı referans almayan girişimlerin başarılı olması pekte mümkün görülmüyor.
Kazancım Atık olarak, Üçüz Dönüşüm kavramı noktasında Sosyal, Çevresel ve Dijital dönüşümün arifesindeyiz. Kazancım Atık tüm atık yönetim sistemini kökünden değiştirecek bir Atık EkoSitemi fikri sunuyor. Blok zincir tabanlı atık yönetimi uygulamamız ile tüm atıkların üretimden geri kazanım/bertarafa kadar kayıt altına alınarak izlendiği ve ödüllendirme/bağış opsiyonu bulunan bir Merkeziyetsiz uygulamadır.
Atık talepleri üç şekilde yapılacaktır.
1- Kapıdan Teslim
2- Mobil Atık Getirme Merkezine Teslim
3- Atık Getirme Merkezine Teslim
Yukarıda yer alan teslim noktaları farklı fiyatlandırma ile mümkün olan ez emisyon ile atıkları kaynağında ayrı toplanmasıdır. Kazancım Atık sistemimizde atıkların toplanmasında harcanan emisyon miktarları ve atıkların geri kazanımı ile elde edilen karbon emisyon tutarında düşülerek net karbon emisyon kazanım miktarları da takip edilebilecek. Özellikle yerel yönetimler katı atık toplama taşıma ve bertaraf maliyetlerinin sürdürülebilir bir durumu kalmamıştır. Bu noktada Kentsel katı atık miktarını azaltmaya yönelik her proje değerli ve kıymetlidir. Özellikle geri dönüştürülebilir atık özelinde yapılacak çalışmalar ile yurt dışından ithal edilen kağıt, plastik vb. maddelerin geri kazanımı ile dış ticaret açığınında azaltılması ikincil bir etken olarak önümüzde durmaktadır.
Sosyal Dönüşüm vizyonu ile hem istihdama katkı sağlayarak sosyal dönüşümü, düzenli depolama sahalarına gidicek olan geri dönüştürülebilir atıkların geri kazanımı ile çevresel dönüşümü, bu hedeflere nesnelerin interneti ve blok zincir tabanlı bir sitem kullanarak teknoloji dönüşümünü sağlayarak sürdürülebilir, sosyal bir teknolojik ileri dönüşüm hedeflemektedir.
Ekosistem ortaklarımız atık üreticilerinden, atık toplayıcılarına hatta geri dönüşüm tesilerinden, ambalaj üreticilerine kadar uzanmaktadır. Birlikte var olduğumuz sürdürülebilir bir Atık Ekosistemi için sizlerin desteğini bekliyoruz. Bize müşteri değil ortak olmanızı istiyoruz.
İletişim ve işbirliği için: info@kazancimatik.com
Atıksu Arıtımı
Adsorpsiyon Nedir?
Adsorpsiyon Nedir? Sorusunun cavabı, akışkan madde içerisinde çözünmüş halde bulunan bileşenlerin katı bir adsorbent yüzeyine tutunmasına dayanan yüzey fazında gerçekleşen yüzeyde tutunmadır.
Katı madde içerisinde bulunan iyonlar statik olarak çeşitli çekim kuvvetlerince denge halinde ve hareketsidir.Zira bu katı madenin yüzeyinde bulunan ve tam dengeye gelmemiş atomlar çözeltideki diğer katı maddeleri kendilerine çekerler ve yüzey kuvvetlerini dengelerler, bu şekilde gerçekleşen duruma katı yüzey adsorpsiyonu denir.
Son yıllarda adsorpsiyon, bir çok fiziksel, kimyasal ve biyolojik temel işlemde önem taşımaktadır. Ayrıca adsorpsiyon bir proses olarak da atıksulardaki organik ve kimyasal kirleticilerin uygun bir katı yüzey üzerine tutularak ortamdan ayrılması işleminde de çokca kullanılmaktadır.
Adsorplayan madde yüzeyi ile adsorplanan kimyasal arasındaki çekim kuvvetlerine bağlı olarak oluşan üç tür adsorpsiyon prosesi bilinmektedir.
- Fiziksel Adsorpsiyon:Katı yüzey ile adsorplanan madde molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri sonucu oluşan adsorpsiyon olayıdır. Burada zayıf van der Waals kuvvetleri etkindir ve işlem tersinirdir. Adsorpsiyon sonucu yoğuşma enerjisinden biraz fazla ısı açığa çıkar.
- Kimyasal Adsorpsiyon:Adsorplanan madde ile katı yüzey arasındaki fonksiyonel grupların kimyasal etkileşimi ile oluşan adsorpsiyondur. Adsorpsiyon tersinmezdir ve tek tabakalıdır. Adsorpsiyon sırasında açığa çıkan ısı reaksiyon ısısından daha büyüktür.
- İyonik Adsorpsiyon: Elektrostatik çekim kuvvetlerinin etkisi ile iyonlar yüzeydeki yüklü bölgelere tutunmaktadır. Burada adsorplayan ile adsorplananın iyonik güçleri önemlidir. İyonlar eş yüklü ise daha küçük olan tercihli olarak yüzeye tutulur.
- İncelemeler8 yıl önce
Çevre Kirliliğinin Nedenleri
- İncelemeler8 yıl önce
Çevre Mühendisi Maaşları -2019
- Çevre Haberleri8 yıl önce
Çevre Sorunları Nelerdir?
- İncelemeler7 yıl önce
Radyasyonun Zararları Nelerdir?
- Atıksu Arıtımı7 yıl önce
Adsorpsiyon Nedir?
- İncelemeler8 yıl önce
Toprak Kirliliği Nedir?
- Çevre Haberleri7 yıl önce
Çevre Kirliliği ile İlgili Çizilmiş Resimler
- İncelemeler6 yıl önce
Hava Kirliliği Nedir?
Yorum yapabilmek için kullanıcı girişi yapmış olmalısınız. Kullanıcı Girişi