Bu yazımızda sizlere Çevre Mühendisi Maaşları hakkında bilgi aktaracağız.
Son yıllarda üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümlerinden binlerce Çevre Mühendisi mezun olmaktadır. Normal şartlarda Çevre Mühendisliği çalışma alanları oldukça geniş olmasına rağmen,
yanlış politikalar nedeni ile Çevre Mevzuatına giren “Çevre Görevlisi” ibaresi nedeni ile Çevre Mühendisleri mezun olduklarında iş bulmakta sıkıntılar yaşamaktadırlar. İş bulsalar dahi çevre mühendisi maaşları sadece bu nedenle düşmektedir. Söz konusu mevzuatın ileride değişmesini temenni etmekten başkada yapacak bir şeyimiz bulunmamaktadır, ne yazık ki. Özellikle 2006 yılında değişen Çevre Kanunu ve Avrupa Birliği Çevre yasalarına uyum kapsamında çevre konularına ilgi ve ve verilen önem artma eğilimindedir. Her yıl bin kişiden fazla mezun veren Çevre Mühendisliği bölümleri olsa da, kendini geliştirmiş, yeni gelişen çevre
teknolojilerinde uzman çevre mühendisleri çok iyi maaşlar almaktadır. Bu nedenle özel sektörde çalışan Çevre Mühendisi maaşları hakkında bilgi vermek çok doğru olmaz.
Çevre Mühendisi Maaşları özel ve kamu kurumlarına göre de değişiklik göstermektedir.
Bu noktada yeni mezunlar için ortalama olarak kamu kurumlarında; 3,644.84 TL (bekar) ile 3,868.56 TL (Evli ve Eşi Çalışmayan bir Çevre Mühendisi) arasında,
Birinci Derecenin Birinci Kademesindeki bir Çevre Mühendisi ise, 4,046.29 (Bekar) – 4,582.33 (Evli ve Eşi Çalışmayan 72 Aydan Küçük 2 ve 72 Aydan Büyük 2 Çocuğu Olan bir Çevre Mühendisi) arasında
Belediyeler ve İl Özel İdarelerin de ise sosyal denge ve derece kadro suna, evli bekar çocuk sayısı durumuna göre maaşlar, 3,644.84-5,300.00 TL arası değişmektedir.
Özel kurumlarda ise 1.500 TL ile 9.000 TL arasında değişiklikler görüldüğü söylenebilir. Bu durum yeni mezun olmuş kişinin özelliklerine göre değişiklik gösteriyor.
Çevre Mühendisliği, Atık yönetimi; çöp toplama taşıma, aktarma, depolama ve bertaraf sitemlerinin, projelendirilmesinde, kurulmasında ve işletilmesin de çalışabilmektedir.
Aynı zamanda, İçme suyu, atıksu arıtma, alt yapı, su temini ve kirli suların toplanması gibi konularda proje, inşaat ve işletilmesinde de çalışabilmektedir.
Çevre Danışmanlık hizmetleri ise Çevre Mühendislerinin diğer bir iştigal konusudur. Söz konusu alan Çevre Görevlisi ibaresinin Çevre Mevzuatına sokulması ile diğer meslek alanları da Çevre
Danışmanlığı Çevre Görevlisi hizmeti verebilse de, bu hizmeti verebilmeleri için eğitim almaları ve Çevre Görevlisi sınavından başarılı olunması gerekmektedir.
Çevre Mühendisleri Odasına Üye Çevre Mühendisi Maaşları
2018 YILI ÜCRETLİ ÇALIŞAN MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI ASGARİ ÜCRETİ 3750 TL. OLARAK BELİRLENDİ
TMMOB Yönetim Kurulu‘nun 9 Aralık 2017 tarihli toplantısında “Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2018 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 3750 TL olarak belirlenmesinin uygunluğuna karar verilmiştir.
2018 yılı asgari ücret tarifesi
A Grubu Çevre Mühendisi (10 yıl ve üzeri deneyimli) 8800 TL.
B Grubu Çevre Mühendisi (5 -10 yıl deneyimli) 6600 TL.
C Grubu Çevre Mühendisi (1-5 yıl deneyimli ) 3750 TL.
Aklınıza takılan konuları aşağıda yer alan yorum kısmını kullanarak sorabilirsiniz, sizlere en kısa sürede dönüş yapılacaktır.
Çevre Mühendisiliğine olan ilgi iş bulma ve maaş azlığı gibi nednelerden dolayı her geçen yıl azalmaktadır. Bu nednele Çevre Mühendisliği eğitimi veren üniversite sayısı azalırken bazı bölümlerde kontenjanların çoğu boş kalmaktadır. Bu nedenle Çevre Mühendisleir kendilerini daha çok geliştirerek rekabetçi piyasada yer edinerek kariyer basamaklarını hızla tırmanmak için sürekli firsatları takip etmelidir.