Sedimantasyon Nedir?, Sedimantasyon askıdaki çökebilen katı maddelerin miktarlarının azaltılmasında kullanılan bir temel işlemdir. Bulanıklığın fazla olduğu durumlarda daha sonra uygulanacak arıtım kademesinin yükü azaltmada, içme suyu arıtımında dezenfeksiyonda, atık su arıtımında ön çökeltim ve son çökeltim havuzlarında uygulanılan bir yöntemdir.
Sedimantasyon işlemi iki şekilde uygulanır:
- Basit çöktürme: Suda bulunan çökebilen maddeleri sudan uzaklaştırmak için kullanılır. Bu tür çöktürme işlemi içindeki katı maddelerin çökebileceği bir havuzda bir süre bekletilir ve katı maddelerin çökebilmesi sağlanır.
- Hızlı karıştırma ve Yumuaklaştırmayı Takip Eden Çöktürme: Burada ham su içinde kendi ağırlıkalrıyla çökelemyen maddelerin varlığı söz konusudur. Bu maddeler ham su içine katılan bazı kimyasal maddelerde kendi ağırlıklarıyla çökebilcek boyuta ulaştırılırlar ve böylece çöktürme işlemi gerçekleştirlir.
Bir taneciğin çökelme hızıi taneciğin yoğunluğuna, çapına ve sıvının vizkositesine bağlıdır. Tanecik çapı küçüldükçe çökelme hızı azalmaktadır.
Belli bir parçacık boyutunun altında çökelme hızı çok küçük olmaktadır ve bu parçacık boyutunda yalnızca sedimantasyon uygun değildir. Kolloidal parçacıkların (0,001-1µ) çökelme hızları sıfır olarak düşünülür. Bu yüzden kolloidal parçacıklarda sadece sedimantasyonun bir yarar sağlayamayacağı açıktır. Bu gibi durumlarda ikinci tür çöktürme uygun olacaktır.
Sedimantasyon Teorisi
Sedimantasyon teorisi açıklanırken, çökelme esnasında büyüklüğünü, şeklini ve kütlesini değiştirmeyen ayrık parçacıkların varlığı kabul edilecektir. Çökelme esnasında büyüklüğü, şekli ve kütlesi değişen flokülant parçacıklar yok kabul edilecektir.
Ayrık parçacık sakin bir sıvı ortama bırakıldığında, yoğunluğu bırakıldığı ortamın yoğunluğundan fazla ise kendi ağırlığı ile aşağı doğru çökelir. Bu durumda parçacığa iki kuvvet etki eder. Bu kuvvetler; taneciğin ağırlığından ileri gelen ağırlık kuvveti ve sıvı ortamın gösterdiği sürtünme kuvvetidir. Taneciğin sıvı içindeki ağırlığı;
W=(ps-pw)gV
dir. Burada;
ps=Taneciğin yoğunluğu (kg/m3)
pw=Sıvının yoğunluğu (genellikle su; kg/m3)
g=Yerçekimi ivmesi, (m/sn2)
V= Taneciğin hacmi (m3) dir.
Sıvı ortamının gösterdiği sürtünme kuvveti;
FD=CDApwVs2/2
dir. Burada;
pw=Sıvının yoğunluğu (genellikle su); kg/m3
A=Hareket yönüne dik doğrultudaki tanecik kesit alanı
Vs=Tanecik çökelme hızı
CD=Newton sürtünme katsayısıdır.
İdeal Sedimantasyon Tankı
Sedimantayon tankı 4 farklı bölgeden oluşmaktadır.
- Giriş bölgesi
- Çamur bölgesi
- Çökelme bölgesi
- Çıkış bölgesi
İdeal bir sedimantasyon tankı için bazı kabuller yapılmıştır;
- Çökelme bölgesinde durgun şartlar olmalıdır.
- Çökelme bölgesinde akım uniform (değişmeyen) olmalıdır
- Katı tanecikler çökelme bölgesine uniform olarak girmelidir.
- Çamur bölgesine giren maddeler tekrar askıda hale geçmemeli.
Çökelme hızı V0 olan bir ayrık parçacığı göz önüne alacak olursak; bu parçcacık tankın sonunda çamur bölgesine ancak ulaşır. Ayrık parçacıkların çökelmesinde tankın derinliğinin önemi yoktur. V0 çökelme hızı tanka giren debi ve tankın yüzey alanı ile orantılıdır. Fakat aynı durum flokülant parçacıklar için söz konusu değildir. Flokülant parçacıklar için derinlik katı madde giderimini etkiler, çünkü tankın derin olması durumunda daha fazla yumaklaşma ihtimali vardır.
Çökelme tankı hızı V0 ’dan büyük veya eşit bütün parçacıkların çökelmesini gerçekleştirmek üzere dizayn edilmiştir. Çökelme hızı Vs < Vo olan katılar ancak tankın dibinden h= Vo x To mesafesinden daha büyük mesafeden girmediği takdirde uzaklaştırılabilecektir. Bu durumu ortadan kalıdırabilmek için sedimantasyon tankına kademeler eklenebilir.
Sedimantasyonda Meydana Gelen Çökelme Türleri
- Münferit çökelme: düşük katı konsantrasyonunda, askıdaki parçacıkların ağırlıklarının etkisiyle kendi başlarına (ayrık olarak) çökelmeleridir. Kum ve çakıl gibi maddeler bu tür çökelme eğilimindedirler.
- Yumaklaşan çökelme: yine seyreltik süspansiyonlarda, çökelme esnasında bazı parçacıkların yumak oluşturarak artan bir hızla çökelmesidir. Kimyasal floklar bu şeklide çökelirler. Ayrıca ikincil sedimantasyon tanklarının üst bölgelerinde bu tür çökelme görülür.
- Bölgesel – Engelli çökelme: ara konsantrasyonlarda, partiküller arası kuvvetler sebebiyle yapışık biçime gelen parçacıkların bir ünite halinde çökelmesidir. İkincil sedimantasyon tanklarında bu tür çökelme görülür.
- Kompresyon çökelme: bir noktadan sonra parçacıkların yoğunlaşarak oluşturduğu kütlenin kompresyonu ile meydan gelen çökelmedir. Kompresyon olayı üsteki sıvı fazdan sürekli çökelmekte olan parçacıkların ağırlıkları etkisiyle meydan gelmektedir. Bu tür çökelme çamur kütlesinin dip kademlerinde, ikincil sedimantasyon birimlerinin dibinde ve çamur kalınlaştırma işlemlerinde görülür.
Çözeltilerde derişimin yanında yerçekimi ve merkezkaç kuvveti de partiküllerin hareketine neden olmaktadır. Kolloidal sistemlerde partiküllerin hızları ve öteleme kinetik enerjileri çok büyük olan pariküller bulundukları kabın dibine doğru hareket etmezler. Aynı durum makromoleküller gibi büyük partiküller için de geçerlidir. Yerçekiminden etkilenen b tür partiküller büyükten küçüğe doğru bulundukları kabın dibine çökerler.
Sedimantasyon hızı incelenirken birim kütlesinin hacmi olarak tanımlanan özgül hacmi V1 olan bir katının kütlesi m olan bir partikülün yoğunluğu ρ olan bir sıvı içindeki durumu düşünülür. Bu partikül ile yer değiştiren sıvının hacmi v1m, kütlesi v1mg olacaktır. Bu partikülü aşağı doğru net çeken kuvvet ile ters yöndeki Stokes sürtünme kuvveti birbirine eşitlenerek partikülün yarıçapı ve η sıvının viskozitesi olmak üzere limit hız için,
mg – V1mρg = 6rvη
v = (1- V1ρ)mg / 6rη = (1- V1ρ)mg / f eşitliği bulunur. Bu limit hıza sedimantsayon hızı denir.
Ultrasantrifüj ile yerçekimi ivmesinden çok büyük ivmelere ulaşıldığından daha küçük partiküller de çöktürülebilmektedir. Stokes yasası yalnızca çok büyük küresel moleküller için geçerli olduğu için yukarıdaki eşitlikte tanımlana sürtünme kuvveti olaraka tanımlanan 6rη yerine kBT / D alınarak sedimantsyon katsayısı için aşağıdaki eşitlik yazılır.
S = D(1- V1ρ)m / kBT = D(1- V1ρ)M / RT
Belli sıcaklıkta difüzyon katsayısı ve sedimantasyon katsayısı hesaplanarak taneciklerin molar kütleleri de bulunabilir.
Tane iriliği endüstride tozların ve katkı maddelerinin üretim kalitesinde ve ürünlerin istenen özelliklerinin sağlanmasında önemli bir faktördür. Tane iriliği ölçümü için elektron veya ışık mikroskobu ile santrifüj cihazları da kullanılmaktadır.
Sedimantasyon (çöktürme) yöntemleri
Partikül boyutlarının belirlenmesinde, yerçekimi ya da santrifüj kuvvetlerin etkisiyle çökelme hızlarının ölçümüne dayalı kuru ya da yaş yöntemler de bulunmaktadır.
Bu yöntemlerde, Stoke yasasına dayalı bir olay gözlenmektedir.
Gözlemsel ya da optik yöntemler eşliğinde, pipet, hidrometre, santrifüj v.b.
birimler kullanılarak, çökelme hızlarına bağlı yoğunluk derişimlerinden partikül boyut aralıklarının saptanması olanaklıdır. Genel olarak, büyük partiküller, bazı
özel durumlar dışında, hızlı ve çabuk çökmektedirler.
Pipet kullanılan yömtemler en yaygın olanlarıdır.
1) Hidrometre Yöntemi
Bu yöntem, partiküllerle oluşturulan bir süspansiyonun yükseklikle yoğunluk değişiminin izlenmesi temeline dayanmaktadır. İşlem sırasında sıvı yoğunluğunu ve viskozitesini düzenlemek üzere ortama yüzey aktif maddelerin eklenmesi gerekmektedir. Ucuz, ancak doğruluğu düşük bir yöntemdir.
2) Fotosedimantasyon Yöntemi
Az miktardaki örneklerin çökme sırasında ortaya çıkan derişim değişimlerinin, süspansiyon içinden geçen bir ışık demetinin şiddetinin optik
yolla ölçülmesi temeline dayanan bir yöntemdir. Oldukça duyarlı bir işlemdir. Optik kayıtlar uygun bir biçimde kaydedilebilmektedir. Işık dalga boyunun kısa
ve partikül boyutuna yakın olmaması gerekmektedir.
3) Sedimantasyon denge yöntemi
Bu yöntem, partiküllerin, süspansiyon içinde asılı durumda bulunan bir elektronik kefeli terazi yardımıyla, ağırlıklarının ölçümüne dayanmaktadır. Zahmetli ve yavaş bir yöntemdir. Küçük parçacıkların çökmesi uzun zaman aldığında analiz süresi uzun olmaktadır.