Pazar, Eylül 8, 2024

Sulama Sularının Elektriksel İletkenliği Nasıl Hesaplanır?

Paylaş

Sulama Sularının Elektriksel İletkenliği. İletkenlik (Kondüktivite): Suyda çözünmüş iyonların miktarını belirler. Su saflığı arttıkça iletkenliği azaltır. Birimi, direnç biriminin  tersi olup µmho/cm veya µS/cm’dir.

Elektriksel İletkenlik (EC)

Sulama sularındaki ve toprak ekstraktlarındaki çözünmüş haldeki tuzların 20oC de elektriksel iletkenliğinin göstergesidir. dS/m (desiSiemens/metre, mS/cm (miliSiemens/cm) ya da mmhos/cm (miliMhos/cm) birimleriyle ifade edilir. Elektriksel İletkenlik yaygın olarak toprakların toplam tuz (katyonlar + anyonlar) içeriğini tespit etmek için kullanılır.  Bilindiği üzere kimyasal olarak saf su elektriği iletmez ve fakat içerisinde erimiş halde tuz bulunan sular elektriği iletir.  Sudaki tuz miktarı arttıkça, suyun iletkenliği de doğru orantılı olarak artar. Bu nedenle herhangi bir su numunesinin elektriği iletme yeteneği, söz konusu numunenin tuz içeriğinin bif fonksiyonudur.

Sulama Sularının Elektriksel İletkenliği  (EC)= ECw olarak gösterilir (w = water=su)

Topraktaki EC değeri = ECe olarak gösterilir (e = ekstrakt)

ECw değerleri; 0.75 mmhos/cm’den az olursa üretimde sorun olmaz. 0.75 – 3 mmhos/cm arasında olursa üretimde sorunlar artar. 3 mmhos/cm’den fazla olursa ürün kaybı olur. Bu nedenle gubreli sulama suyunun ECw değeri 3’ün üzerinfde olması tavsiye edilmez.

1 mmhos/cm değerindeki elektriksel kondaktivite, 640 ppm toplam tuz miktarına eşittir.  Örneğin, bir sulama suyu numunesinin elektriksel kondaktivitesi 3 mmhos/cm ise söz konusu numunenin toplam tuz içeriği yaklaşık 2000 ppm (tam olarak ise 1920 ppm) dir. PPM  ingilizce “parts per million”ın (Milyonda Bir) kısaltılmış şekli olup, 1 litre sudaki tuz miktarını miligram cinsinden verir.  Örneğin 3 ppm = 1 litrede 3 miligram tuza, 4000 ppm = 1 litrede 4 gram tuza karşılık gelir.

Kompost için (Shilev ve ark. 2007), elektrik iletkenliğinin 4 dS / m’den düşük olması gerektiğini önermektedir.

 

Daha Fazla Okuma

İlgili Yazılar